FOLLO:  I følge arrangøren er det ventet et sted mellom fem og ti tusen deltagere på demonstrasjonen, som skal foregå på Eidsvolls plass.

Her er tre råd fra Ruter:

  • Benytt kollektivtransport og beregn litt ekstra god tid. Det er mange som skal reise denne formiddagen.
  • Vis hensyn til dine medpassasjerer og bidra til å gjøre dette til en god opplevelse for alle.
  • Benytt reiseplanleggeren på ruter.no eller appen RuterReise for å finne den enkleste reisemåten til og fra demonstrasjonen.

Trikk og buss i Stortingsgata

I Oslo vil markeringen foregå på Eidsvolls plass mellom kl. 09.00  og 15.00. Klokken 12 blir det et høydepunkt med appeller. I nabogata, Stortingsgata, kjører det hyppig trikk og buss. De som kjører trikkene og bussene er klar over demonstrasjonen og vil vise hensyn til den. Samtidig er det viktig at deltagere holder seg til fortau og gangveier slik at kollektivtrafikken kan kjøre som normalt.

LES OGSÅ: Elever ved videregående skoler i Follo får fravær for streik: – Opp til hver enkelt elev om de vil streike

LES OGSÅ: Natur og Ungdom arrangerer skolestreik på fredag – oppfordrer alle til å delta 

– Vi skal gjøre det vi kan for å lage en trygg og positiv opplevelse for dem som velger å ta turen til byen for å streike for klimaet. Kollektivtrafikken er en viktig del av løsningen for en bærekraftig by, opplyser Ruters pressevakt Øystein Dahl Johansen i en melding.

Vakter med gule vester og politi vil passe på

Nettavisen har møtt sentralstyremedlem Lasse Bjørn i Oslo Natur og Ungdom, som er en av arrangørene.

- Hvor mange elever venter dere hit på fredag?

- Vi forventer mellom 6.000 og 10.000 elever. Mange tusen har allerede trykket «skal» på Facebook, og vi forventer at både skoleklasser og flere kommer til, sier Bjørn.

LES OGSÅ: Elevrådsleder i Ås: – Elever bør ikke straffes for sitt klimaengasjement 

- Vil det være trygt for foreldre å sende barna sine hit?

- Vi jobber for at det skal være så trygt som mulig, og kommer til å ha en del frivillige vakter i gule vester rundt på området. I tillegg kommer politiet til å passe på. Så dette skal gå helt fint, sier han til avisen.

Her kan du følge demonstrasjonen live på ØB