FOLLO/OSLO: Automatisk åpning av alle dører på alle T-bane-stasjoner i Oslo ble innført som et av mange smitteverntiltak for å unngå kontaktsmitte under pandemien.

Men fra 5. november ble det omgjort, etter at det ikke var smittevernfaglig begrunnelse for tiltaket lenger.

Senest mandag forsvarte pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, at passasjerene måtte åpne dørene manuelt - og begrunnet det i slitasje på dørene og dermed økt vedlikeholdsbehov.

Siden har smittetallene økt betydelig i Oslo, og nå snur Ruter - igjen.

Onsdag fikk de beskjed fra Byrådet om at dørene igjen skal åpnes automatisk, for å unngå at smitte spres ytterligere ved at mange mennesker berører knappene.

– Vi har allerede gitt beskjed til alle våre operatører at dørene skal åpnes automatisk igjen, sier pressevakt i Ruter, Sofie Bruun, til Avisa Oslo torsdag.

Hun opplyser at reisende kan oppleve noe ulik praksis på ulike busser og T-baner rundt om i byen, men at dette skal jevne seg ut utover torsdagen etter hvert som alle operatørene har fått beskjed.

– Byrådet har bedt om å gjøre dette, og dørene kommer derfor til å åpne seg automatisk så lenge de ber oss om det, sier Bruun.

– Hva med argumentasjonen dere brukte for at det ikke skulle være automatisk?

– Det handler om slitasje på dørene, og klima inne på T-banen nå som det er kaldere. Men vi har drevet denne praksisen tidligere i over ett år, så det skal ikke være noe problem å gå tilbake til det, sier hun.

Anbefaler munnbind i kollektivtrafikken i Oslo

Selv om ikke andre kommuner har de samme anbefalingene som Oslo, er det likevel et klart råd fra Ruter i dag til deg som skal inn og ut av Oslo med kollektivt.

– Det anbefales å bruke munnbind i kollektivtrafikken i Oslo og enkelte steder i Viken. Husk å følge de lokale smittevernrådene i kommunen du reiser i, sier pressevakt i Ruter Sofie Bruun.

Husk rådene fra lokale helsemyndigheter:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • God hånd- og hostehygiene er viktig
  • Følg de lokale smittevernrådene i kommunen du reiser i
  • Husk gyldig billett

– Kollektivtrafikken kjører som normalt og er tilpasset de til enhver tid gjeldende smittevernråd. Vi minner om å ha gyldig billett. For å unngå trengsel og av hensyn til skoleelever og de som er avhengig av å reise i rushtiden, så anbefaler vi de som har anledning til å reise litt tidligere eller senere enn de pleier, sier Bruun.

Pandemien er ikke over

Reiseaktiviteten ligger fortsatt på 78 prosent i uke 46, og har den siste måneden ligget rundt 20 prosent under normalt nivå før pandemien.

– Økende smitte og innføring av lokale smittevernråd understreker at pandemien fremdeles påvirker folks hverdag. Det tar dermed tid å omstille seg til det som på et tidspunkt vil bli en ny normal. Vi er ikke der ennå, sier Bruun.