NSB er rammet av influensa

Et lokaltog med kun ett bemannet togsett kjører inn på Langhus stasjon.

Et lokaltog med kun ett bemannet togsett kjører inn på Langhus stasjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Opp mot halvparten av lokaltogene til Ski kjører med kun ett av to togsett.

DEL

FOLLO: – Vi håper og tror at vi skal få avviklet sykdommen til mandag og tirsdag, sier pressevakt Håkon Myhre i NSB til Østlandets Blad.

På mandag begynner nemlig arbeidsuken etter juleferien for de aller, aller fleste. Tirsdag starter de videregående skolene opp igjen undervisningen.

I romjulen har flere av NSBs lokaltog mellom Ski og Stabekk kjørte med kun ett av to betjente togsett. På informasjonsskjermene på perrongene har illustrasjonen av to togsett figurert som vanlig, men det bakerste settet har vært i en mørkere og mer gjennomsiktig gråfarge.

Årsaken er et influensautbrudd blant de ansatte som betjener akkurat denne strekningen. Rutene kjøres vanligvis med halvtimesavganger, utenom de tidligste og seneste avgangene i helgene.

Rundt halvparten av gangene vil være med ett togsett, men antallet vil variere fra dag til dag, etter hvem som skulle vært på jobb.

Beleilig utbrudd

Heldigvis skjedde sykdomsutbruddet i en periode hvor det er klart færre passasjerer enn de 25.000 daglig reisende på Østfoldbanen.

– Dette passet greit for oss nå, kommenterer Myhre.

Han forteller at de ikke har hatt særlige kapasitetsproblemer på avgangene med bare ett sett.

Slik ser det ut på skjermen når bare ett av to tog er bemannet.

Slik ser det ut på skjermen når bare ett av to tog er bemannet. Foto:

Ekstrasettet er med på turen, selv om det ikke er betjent, fordi disse lokaltogene ikke kan kobles fra hverandre. De kjøres i det man på jernbanesjargong kaller «faste stammer». Togsettene, internt kjent som NSB Type 69, ble bygget mellom 1970 og 1983.

På de fleste andre ruter, også de som trafikkerer Østfoldbanen, er det enkelt å koble av og på togsett.

Influensafaren akkurat nå

For øyeblikket er influensafaren i Akershus karakterisert som middels. Tidligere i høst skrev ØB om influensafaren i Follo.

Kommuneoverlegen i Ski, Geir Jentoft Korsmo, ga følgende råd: vask hendene med såpe og vann. Da vil du mest sannsynlig holde deg frisk.

– Det er det ikke noen tvil om, sa Korsmo.

Artikkeltags