Samferdselsministeren kommer til Ski for å snakke i syv minutter

KOMMER TIL SKI: Samferdselsminister Knut Arild Hareide kommer til Ski nye kirke 3. mars for å holde et foredrag på syv minutter.

KOMMER TIL SKI: Samferdselsminister Knut Arild Hareide kommer til Ski nye kirke 3. mars for å holde et foredrag på syv minutter. Foto:

Samferdselsminister Knut Arild Hareide er en av 22 prominente gjester som besøker Ski nye kirke i fastetiden.

DEL

SKI: Der er det for syvende år på rad klart for fastesamlinger i kirken.

Politiker og diplomat Knut Vollebæk, filosof Henrik Syse, politiker Stefan Heggelund, skuespiller og teatersjef Kjetil Bang-Hansen, plateprodusent Erik Hillestad, historiker Hans Fredrik Dahl, prest og politiker Helen Bjørnøy og nonnen Søster Anne Lise er blant gjestene som kommer til Ski nye kirke.

- Tania Michelet er datteren til Jon. Hun har hatt en interessant reise fra sin ateistiske oppvekst på sin vei til tro. Og så er det blandet med lokale venner og kjente, sier Hans Erik Matre, leder av Ski menighetsråd som arrangerer fastesamlingene.

– Alle sier ja

Dette er et av de sikreste vårtegnene i Ski.

– Det morsomme er at jeg bruker to kvelder i året på å finne de 22, og alle sier ja. De er nysgjerrige på hva dette er. Og så er vi nysgjerrige på å finne folk man kanskje ikke forventer å finne i en kirke. Det er ikke bare biskoper og prester her, for å si det sånn.

– Gjestene er ikke invitert på grunn av kjendisstatus, men kommer fordi de har noe viktig på hjertet. De får ikke lov til å snakke i mer enn syv minutter. Det er litt morsomt at denne gjengen dukker opp i Ski for å snakke i syv minutter, men det gjør de. De er nysgjerrige på opplegget. Du behøver ikke være fast kirkegjenger for å ha glede av fastesamlingene, sier Hans Erik Matre.

Kirken er åpen hver kveld fra klokken 21.00. Programmet starter 21.30 og er ferdig 21.50.

– Vi er vant til folksomme kirker under julekonserter, men fastetiden er en litt mer glemt periode i kirkens liv. Da handler det om å forberede seg til påsken. Dette er et forsøk på å gjenerobre fastetiden som en viktig periode i kirkens liv, påpeker Matre.

1.000 kom i fjor

Tirsdag er det fetetirsdag, og onsdag starter fastetiden med askeonsdag. Akkurat den første kvelden er det gudstjeneste med biskop Atle Sommerfeldt. Så begynner fastekveldene torsdag 27. februar og avsluttes torsdag før palmesøndag.

Det foregår mandag til torsdag hver uke.

– Hvert eneste år er det alltid noen der jeg ikke vet hvem er, og for meg er det et godt tegn. Her er terskelen lav. Vi hadde ca. 1.000 personer innom i fjor. Da var jo noen der flere ganger. I snitt hadde vi 50 hver kveld. Noen er der hver kveld, og noen dukker opp en gang iblant. Hvert år har det vært litt flere enn året før, sier Hans Erik Matre.

Kirken selv er representert med blant andre biskopene Andreas Aarflot, Atle Sommerfeldt og Helga Byfuglien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken