Sanpreet Singh (26) trente med Manchester United – karrierevalget var klart, så sa det stopp: – Det var den store drømmen min som jeg ikke fikk oppfylt. Kroppen og psyken tok meg til slutt

EN ANNEN VEI: Sanpreet Singh (26) hadde ikke noe annet mål enn å bli fotballproff. Storklubber var på tråden. Så kom marerittet. Nå har han bygd seg opp i en helt annen bransje. Endelig har sorgen over at fotballkarrieren glapp sluppet taket.

EN ANNEN VEI: Sanpreet Singh (26) hadde ikke noe annet mål enn å bli fotballproff. Storklubber var på tråden. Så kom marerittet. Nå har han bygd seg opp i en helt annen bransje. Endelig har sorgen over at fotballkarrieren glapp sluppet taket. Foto:

Sanpreet Singh (26) trente med Manchester United. Han skulle bli en av verdens beste fotballspillere. Fotball var alt. Så fikk både kropp og psyke seg en smell. Drømmen brast. Først nå, fem år etter at han la opp, orker han å se på fotball igjen. Livet smiler, og en helt ny karrierevei er staket ut.

DEL

SKI: Smilet sitter løst hos Sanpreet Singh igjen. Etter noen tøffe år før og etter at en lovende fotballkarrieren gikk i grus er han nå på vei til å bygge opp en ny karriere. En karriere uten ball, men med en like selvsikker hovedperson.

Kun fotball

Vi går imidlertid noen år tilbake i tid. Til Drøbak, der en ung Sanpreet Singh hadde funnet lærkula. Han hadde fått utdelt et solid fotballtalent også. Det ble tidlig klart hva han skulle bli når han ble stor.

– Jeg visste at jeg hadde noe unikt, og fra veldig ung alder kjørte jeg ganske hardt på. Fra jeg var åtte-ni år gammel var fotball alt. Ikke noe kunne stoppe meg. Jeg skulle bli verdens beste. Det ble snakket om meg utenfor Drøbak også. Jeg visste hvilket potensial jeg hadde, sier Sanpreet Singh.

Ryktene om fotballtalentet ble snappet opp andre steder også. Først gikk turen til Statoil-akademiet, et akademi hvor unge lovende spillere blir plukket ut til å være med. Derfra var veien kort til England, hvis man gjorde det bra nok. Det gjorde Sanpreet. Han ble invitert til å trene med Manchester United, sammen med blant andre Langhus-gutten og Molde-spilleren Etzaz Hussain. Arsenal, Tottenham og andre store klubber hadde også merket seg ungguttens talent. Så kom skadeproblemene.

Skademareritt

– Kort tid etter at jeg hadde vært på Statoil-akademiet og gjort det bra startet problemene mine. Jeg fikk prolaps i ryggen, og ryggsmerter. Jeg pådro meg fire hjernerystelser og en del annet i tillegg, sier Sanpreet.

Unggutten ga imidlertid ikke opp drømmen.

– Fra jeg var 14 år og frem til jeg la opp som 20-åring har jeg aldri vært skadefri. Jeg hadde 4–5 oppkjøringer hver sesong. Hver gang kom jeg tilbake i toppform. Jeg presterte de gangene jeg kom tilbake på banen. Drømmen var der hele tiden, forteller 26-åringen.

Proffkontrakt

I 2009 skrev han under på en treårs proffkontrakt med Fredrikstad. Laget fra plankebyen spilte den gangen i Tippeligaen. Der spilte og trente han sammen med spillere som Tarik Elyounoussi, Celso Borges og Cristian Gamboa. Spillere som i dag spiller, og har spilt i store klubber i Europa. Kontrakten med FFK måtte han avbryte. Han gikk til sportssjef Joacim Jonsson og trener Tom Freddy Aune, og sa klart ifra. Det gikk ikke lenger. Skadeplagene var for store. Som 19-åring la han opp.

DFI ringte

Sanpreet gjorde imidlertid et siste forsøk på et comeback i 2012.

– Frode Birkeland (trener i Drøbak/Frogn) ringte meg. Du må hjelpe oss opp i 2. divisjon sa han. Jeg sa jeg skulle prøve. Kroppen var imidlertid ikke på mitt lag. Vi rykket opp, og deretter la jeg opp igjen, sier Sanpreet.

Det var et hardt slag for en som kun hadde en eneste karrierevei på netthinnen. Han dro til India for å besøke en mirakellege. Sanpreet har foreldre fra India. Besøket ga intet resultat. Fotballkarrieren måtte legges på hylla.

– Jeg sliter med det i dag også. At målet mitt brast. Det var den store drømmen min som jeg ikke fikk oppfylt. Kroppen og psyken tok meg til slutt. Hadde kroppen vunnet vet jeg at jeg hadde klart det. Det er den største sorgen. Fotball var identiteten min. Nå måtte jeg finne en ny. I en periode på fire år så jeg ikke en eneste fotballkamp. Sorgen var for stor, sier den tidligere midtstopperen.

FFK 2 - DFI 2-2

FFK 2 - DFI 2-2 Foto:


Ny karriere

Etter å ha brukt over en halv million på ulike behandlinger for å få bukt med skadene måtte Sanpreet tenke nytt.

– Jeg er en person som finner andre utveier. Etter alle årene med ryggplager har jeg lurt, og lurer fremdeles, på hva alt kom av. Under tiden i India, mens jeg forsøkte å finne en løsning på plagene fikk jeg et brev fra Norge. Jeg hadde kommet inn på osteopati-studiet ved Høyskolen Kristiania. Den mørke fremtiden ble med ett veldig lys, sier Sanpreet.

Etter fire år med studier var han nyutdannet osteopat. Sanpreet åpnet Drøbak Osteopati. Et enkeltmannsforetak.

– Jeg visste nå akkurat hva jeg skulle gjøre, og satte meg nye mål. Jeg vil ikke bli husket som han som kunne blitt proff i Manchester United. Nå har jeg helt andre ambisjoner, og en ny identitet, smiler Sanpreet.

I løpet av to år har han bygd opp enkeltmannsforetaket i Drøbak.

– Det har gått bra, men ikke uten en veldig innsats, og hard jobb over tid for å få inn kunder. Kompetansen har jeg, og etter alt jeg har vært gjennom føler jeg at jeg har en unik forståelse av det å behandle muskel og leddplager. Akkurat det spiller uansett ingen rolle hvis man ikke får folk inn. På to år har jeg imidlertid hatt 10 000 behandlinger, sier Sanpreet.

Store planer

Behandlermarkedet i Drøbak er begrenset. Sanpreet har nettopp kjøpt seg leilighet i Oslo, som ikke var gratis, og snart flytter behandlingstilbudet hans etter også.

– Målet er å åpne en klinikk i Oslo. En tverrfaglig klinikk hvor jeg som eier skal bygge opp et team av behandlere. Jeg vil ikke røpe for mye før alt er i boks, men klinikken skal åpnes på et svært attraktivt sted i Oslo, sier Sanpreet.

Om det ikke blir fotball, så peiler Sanpreet seg i alle fall inn på idrett i sin nye karriere.

– I Drøbak har jeg skaffet meg masse erfaring gjennom å ha private kunder og bedrifter. Som ung ønsker man å skaffe seg erfaring. Videre nå ønsker jeg å peile meg inn spesifikt mot idrettsmiljøene, forteller 26-åringen, som altså endelig kan sette seg i godstolen og se på fotball igjen, uten at det gjør altfor vondt i sjela.

– Fotballen er lagt til side. Nå skal jeg skape noe nytt, og jeg vet at jeg kommer til å lykkes. Jeg er fornøyd med livet nå, avslutter en smilende Sanpreet Singh.


Artikkeltags