Gå til sidens hovedinnhold

The Pirate Queen erobret Kolben

Storslagen premiere

Artikkelen er over 5 år gammel

Sceneartistene i ensemblet Scenario har gjort det igjen! I Kolben fikk vi en følelse av å være i Irland da Norges- premièren på musikalen The Pirate Queen ble spilt for fulle hus og stormende jubel.

OPPEGÅRD: – Jeg er målløs. Det var som å være på Broadway. Hele Oppegård er stolte av dere, sa ordfører Thomas Sjø- vold da han overrakte blomster til en stolt og rørt scene- instruktør, Liv Ragnhild Torneberg.

Scenario har satset høyt igjen. Nok en gang kommer de ned på beina. Og står fjellstøtt. Det har tatt over to år å gjøre The Pirate Queen til det den er blitt, en fantastisk musikal i stor skala med spill, dans og sang av ypperste klasse.

– Sterke historier

– Det var sterkt. I dag var jeg virkelig rørt. Det er sjelden jeg er det når jeg ser mine egne produksjoner, sa sceneinstruktør Liv Ragnhild Torneberg selv etter premièren.

– Dette er en sterk forestilling, der mange små, men sterke historier utspiller seg. Det har vært virkelig interessant å være med og skape denne forestillingen.

– Vi har å gjøre med et ensemble som er fullt av ideer. Det gjelder bare å balansere disiplin og kreative prosesser, sier Torneberg.

Det har Scenario klart.

– Jeg kjenner etter hvert deres styrker og svakheter. Vi har fått inn nye aktører, men det er fortsatt en kjerne som har vært med på mange store oppsetninger. Sånn sett klarer vi å ta det til et nytt nivå.

Publikum var med

Helt fra Dubhdara O’Malley (Sven Torneberg) i en av de første scenene ber om godt vær, kaster loss og setter kurs for Irland, blir vi fanget inn og dratt med på reisen.

Vi får se hvordan hans datter Grania O’Malley (Birgitte Hellweg som ung og Linda Kronen Sømme) viser styrke og setter seg i respekt, først om bord på skuta, så i Irland og senere hos den engelske dronning Elisabeth I, for øvrig glimrende spilt av Gro Elisabeth Sille og Tiny Moland.

Publikum lot etter hvert til å være helt med på reisen, der de både klappet takten og sang med på refrengene.

Styrker forestillingen

Den unge Grania tvangsgiftes for at to klaner skal kunne slå seg sammen mot engelskmennene, blir forrådt og tatt til fange, men kommer tilbake slik at publikum får den avslutningen de håper på. Her må heller ikke Anders Lyseggen glemmes, for sin sterke innsats som Tiernan, Granias kjæreste i voksen alder.

The Pirate Queen er egentlig navnet på skuta, Men etter hvert oppleves det nok som et minst like passende navn på Grania O’Malley.

Forestillingen imponerer både med spill, sang og ikke minst dans. En gruppe i Scenario har jobbet både lenge og godt med å lære seg irsk dans, noe som i seg selv er en berikelse og styrker forestillingen. Her må trener Catherine Zweidorff Aarkvisla ha en stor del av æren.

Hun var for øvrig både koreograf og danselærer da Scenario for noen år siden satte opp «Titanic».

- Jobbet knallhardt i to år

Scenario omtaler seg selv som et semiprofesjonelt musikk- teater med eventyrlige ambisjoner. At oppsetninger er kommer i stand gjennom dugnadsinnsats der hele ensemblet bidrar, med kostyme-søm, kulissesnekring, grafisk design og mye mer, er nesten ikke til å tro.

De er ikke redde verken for å drømme store drømmer eller sette opp store musikaler, og kommer hver gang ned på beina og med æren i behold.

– God musikk av Claude-Michel Schönberg ligger i bunn, og den omsettes på en fin måte på scenen, og dansen har det blitt jobbet knallhardt med i to år – med vonde ankler, knær og rygg som innsats, forklarer sceneinstruktøren.

The Pirate Queen skal spilles 12 ganger i Kolben frem til 5. november.

Liv Ragnhild Torneberg lover at den vil bli bare bedre og bedre utover.

Kommentarer til denne saken