SKI/LOS ANGELES: - Det å få representere Norge i World Championship of Performing Arts i Hollywood i sommer er en helt fantastisk stor mulighet og betyr utrolig mye for meg. WCOPA er verdens største konkurranse i scenekunst, som i år arrangeres for 21. gang. Vi som deltagere får møte og vist oss frem til de som er mest aktuelle i bransjen akkurat nå. Det er ikke bare en konkurranse, men også et helt fantastisk showcase. Det er over 1.500 konkurrenter fra mer enn 50 land, dette betyr at vi også kan skape samarbeid med andre musikere og scenekunstnere fra hele verden, sier Anette Sestøl Andersen.

En av konkurrentene er Martine Aurora Andersen fra Kråkstad.

– Det er utrolig stort å få være en av representantene fra Norge. At vi er to fra Follo er veldig gøy. Sist jeg snakket med dem som har valgt oss ut, var vi bare fem fra Norge, forklarer Anette Sestøl Andersen.

Musikk og kunst

Hun er begeistret for mulighetene som ligger i scenekunst.

- Det å kunne møte nye mennesker fra ulike kulturer, når man kanskje ikke kan kommunisere sammen på grunn av en språkbarriere er det helt fantastisk hvor mye man kan kommunisere og skape gjennom musikk og kunst. Jeg har vært mye ute og reist, og noe av det mest fantastiske jeg opplever er når jeg møter nye mennesker fra helt forskjellige bakgrunn og kulturer enn meg selv. Vi kjenner ikke hverandre, men likevel klarer vi å snakke samme språk når det kommer til musikken. Det handler om å være ydmyk, lytte og gi. Det handler om å skape, mener Anette Sestøl Andersen. 

Hun er født og oppvokst i Ski, gikk første året på musikk, dans og drama ved Ski videregående skole før hun byttet over til musikklinja på Greåker videregående skole.

– Jeg har gått på Kontra kulturskole fra jeg var syv til jeg var 18 år med sang som hovedinstrument. Jeg har en bachelor i musikal fra La Salle college of the art i Singapore. I dag jobber jeg som freelance sanger, skuespiller og programutvikler for sang og drama, forteller hun.

Skape sin egen arbeidsplass

- Som utøvende sanger og skuespiller må man hele tiden tenke litt utenfor boksen. Fordi det er levebrødet, er man helt nødt til å skape sin egen arbeidsplass. Det er også utrolig viktig at man tør å prøve, og tåler å feile. Det har tatt meg lang tid å komme hit jeg er i dag og jeg har enda langt igjen å gå, men det er også det som gjør denne reisen så spennende. Jeg hadde ikke vært klar for 10 år siden. Nå er jeg det, jeg er 32 år gammel og føler meg ikke en dag over 22!

Men jeg er mye mer sikker på meg selv og det instrumentet jeg har, som er stemmen min, enn det jeg var når jeg var 22. Det er viktig å ikke stresse og tro at man er for gammel til å få til noe. Det handler ikke om det. Alt faller på plass når det er rom for at brikkene kan passe. Jeg tror også det er utrolig viktig å ikke høre på de stemmene som sier og mener alt det man ikke kan. Tro på deg selv så gjør andre det også. Dagens motto fra meg!

Jobbet mye i Asia

Det å skape musikk og kunne leve av det handler også veldig mye om det nettverket man har rundt seg. Man trenger å ha kontakter og ha et budskap som når ut. Jeg tok min musikalutdannelse i Singapore. Så mange av de musikalene og oppsetningene jeg har vært med i har vært i Asia. Nå ønsker jeg å gjøre mer hjemme i Norge også. Jeg håper det at jeg har vært så heldig å nå få representere Norge i World Championship of Performing Arts i sommer kommer til å åpne noen nye dører her hjemme for meg.

De forestillingene jeg til nå har tatt del i her i Norge er Carmen, West side Story hvor jeg spilte Anita og Så stillhet. Jeg har også hatt en del ulike konserter på ulike steder i Norge. Jeg hadde blant annet en julekonsert sammen med to tidligere studiekamerater (Sonia Schjerpen Fluge og Andre Kristoffersen) fra musikk, dans og drama i Ski kirke noen år tilbake, sier Anette Sestøl Andersen.

Nå er hun på jakt etter sponsorer.

– Et arrangement som WCOPA er ikke gratis og vi er helt avhengig av å skape et støtteapparat rundt oss. Jeg har også opprettet en musikerside på Facebook og en Youtube-kanal, slik at folk kan følge meg. Man kan også følge WCOPAs egen Facebook-side hvor alt om alle deltagerne og konkurransen blir lagt ut.

Sommerkurs i Ski

Anette Sestøl Andersen har tidligere også jobbet en del med barn og utviklet ulike programmer innenfor musikk og drama.

– Det å jobbe med barn er utrolig givende og inspirerende. Jeg håper jeg kan gjøre enda mer i fremtiden. Jeg har planer om et sommerkurs i Ski nå i sommer, faktisk. En minimusikal på tre dager. Der ungene er med og skaper en musikal som vi viser frem til familie og venner på slutten av dag 3. Barna er med på å skape teksten (monologene og dialogen), enkle kostymer, regi og sammen setter vi det hele sammen med sanger de allerede kjenner og ønsker å vise frem. Det er viktig at barna er med på å skape materialet som skal vises frem, for da har de en helt spesiell eier følelse til det som skal fremføres. Vi har tross alt bare tre dager på oss! Det skal sies at det er helt fantastisk å se hva barn klarer å skape på så kort tid og ikke minst husker av teksten. Om du har spørsmål angående dette sommerkurset som skal holdes 22.-24. juni, kan du ta kontakt på mail: [email protected], oppfordrer hun.

– Som mamma er det også veldig viktig for meg at musikken og scenekunst kommer ut til de minste. De fleste barn elsker å kunne utforske, bevege seg og lytte til musikk. Når man blir litt eldre også lærer man veldig mange gode sosiale ferdigheter gjennom musikk og drama. Det å lytte, se andre, ta hensyn og mye mer, sier Anette Sestøl Andersen.