Gå til sidens hovedinnhold

Se opp for lokketilbud på Black Friday – slik unngår du å bli svindlet

En rekke tips finner du i denne saken, slik at du unngår å bli svindlet.

Har du sett et produkt på nettet som plutselig er tilgjengelig som du ikke trodde du fikk tak i er plutselig tilgjengelig! Er det virkelig mulig? Eller er det noe som skurrer her? Mange svindlere prøver å utnytte fraktkrisen og leveringsproblemene som hele verden merker nå.

– Bruk fem minutter på å sjekke tilbudene du får en ekstra gang. Svindlerne legger gjerne ut en annonse i sosiale medier med tilbud om akkurat de varene du ikke får tak i noe annet sted. Mange får shoppingglade nordmenn på kroken på Black Friday eller Cyber Monday, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring i en pressemelding.

Flere handler på nett enn før pandemien

Mange har endret sine kjøpsvaner for nettet under koronapandemien. Økokrim ga nylig ut en rapport som viser at det er meget sannsynlig at norske borgere vil bli utsatt for svindelforsøk, spesielt via annonser og e-poster som leder inn til falske nettsider.

Syv av to av de spurte sier at de kunne blitt lurt av falske nettbutikker i en undersøkelse utført av Norstat for Frende Forsikring.

Derfor kan det være smart å se på disse tipsene, slik at du ikke blir svindlet.

Slik oppdager du en useriøs nettbutikk

 • Nettadressen har skrivefeil. Svindlere kopierer en ekte nettbutikk, og bruker en adresse som er nesten helt lik den originale nettbutikken. Tenk over det: hvor ofte sjekker du egentlig skrivemåten på nettadressen når du surfer, spesielt på mobilen?
 • Manglende kontaktinfo. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene sine. Se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer på et nettsted.
 • Sjekk om nettbutikken finnes på sosiale medier. Har nettbutikken en profil på Instagram og Facebook? Sjekk hva slags innhold de publiserer. Se også etter kundeanmeldelser.
 • Innhold fullt av skrivefeil. Dette kan være tegn på at noen har brukt google translate og publisert en useriøs nettbutikk for å lokke til seg intetanende nordmenn.
 • Ingen hengelås eller sertifikat. Til venstre for nettadressen ser du ofte et tegn som ligner på en hengelås. Dette indikerer at kommunikasjonen mellom din datamaskin og nettstedet er sikker ved at opplysningene er krypterte. Selv om dette er et godt tegn for at siden er seriøs, kan det likevel være svindlere som opererer nettstedet.

Svært krevende ryddejobb

– Hvis du havner på en falsk nettside eller nettbutikk, kan de personlige opplysningene dine snappes opp av en ID-tyv. Disse kan selges videre på det mørke nettet, sier Tron Ingebrigtsen.

Tyven kan også beholde opplysningene og kjøpe varer i ditt navn. At noen utgir seg for å være deg kan være svært belastende og du vet aldri helt når kravene slutter å dukke opp i postkassa.

Et ID-tyveri kan dessuten ta svært lang tid å oppdage. Når du først skjønner at du er blitt lurt, har du en stor ryddejobb foran deg.

Slik handler du trygt på nettet

 • Gjør et Google-søk før du handler i en ukjent nettbutikk. Les anmeldelser fra andre brukere, men vær obs på at finnes nettsider med falske anmeldelser.
 • Stopp og tenk deg om før du betaler for en vare eller en tjeneste på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal.
 • Sjekk Forbrukertilsynet sin liste over falske nettbutikker.
 • En nettbutikk som er sertifisert med merket Trygg e-Handel følger norske og EU-regler for kjøpers rettigheter og selgers plikter. Du finner alle nettbutikker med denne sertifiseringen på Trygg e-Handel side nettsider her.
 • Ikke oppgi personlige opplysninger mer enn aller høyst nødvendig.
 • Når du har betalt for en vare på nettet, sørg for at dine kortopplysninger ikke blir lagret på nettbutikken. Ofte blir du spurt om du vil lagre kortopplysningene. Svar nei til dette.
 • Vil du sjekke om urlen er ekte? Dette kan du gjøre på Virustotal eller Sitesafefy.
 • Fant du et kampanjetilbud? Skriv inn hele nettadressen, i stedet for å klikke på lenker fra kampanjer på nettet eller sosiale medier.

Kommentarer til denne saken