NMBUs forskere sporer rødrever. Sist helg vandret en av de merkede revene i skogen bak campus. Se en timelapse av revens bevegelser i videoen over.

Ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet samarbeider økologer og ingeniører om utvikling og bruk av GPS-halsbånd som brukes til å spore vill rødrev i lokalmiljøet. Sjekk ut denne timelapse-animasjonen av en lokal revetispe som var ute og vandret i skogen forrige helg.

Videoen viser bevegelsene til en rødrevtispe i løpet av tre netter i en skog i Ås i Viken. Dyret ble fanget og merket med GPS-halsbånd av NMBU-professor Richard Bischof fredag kveld. Reven er en del av en pågående studie om revebevegelser som startet i 2017.

Detaljerte bevegelser i landskapet

Så, hva har NMBUs rødrevforskning oppdaget så langt? Bischof forklarer:

– Fordi vi sporer revene så intensivt over korte perioder, blir vi i stand til å lære om bevegelsene deres på et helt nytt detaljnivå.

– For eksempel vet vi nå at revene ofte beveger seg langs eller på lineære trekk, som veier, skog- og åkerkanter.

– Mye av dyras tid går med til å finne mat, enten det er gnagere, komposthauger, eller dyrerester etterlatt av jegere.

Forbereder seg på Valentinsdagen

Parringssesongen for rev er nå så vidt i gang og varer til april. Dette viser seg også i revenes bevegelser.

– Kommunikasjon mellom dyra er alltid viktig, men spesielt nå like før parringssesongen går i gang, sier Bischof.

– Fox 29 har brukt en god del av helgen på å etterlate duftmerker – urindråper på steder som er lette å finne.

Utviklet av forskere og studenter sammen

Forskningen er et samarbeid mellom økologer, som Bischof, og ingeniører. En av disse, Jon Glenn Gjevestad, er geomatikkprofessor ved NMBU og han har vært med i prosjektet siden oppstarten.

Gjevestad og kolleger sammen med studentene ved Eik lab – senter for studentinnovasjon, har utviklet GPS-enhetene som brukes i prosjektet.

– Fox 29 har på seg GPS versjon 2.0; en ny og forbedret versjon som er mye mindre og mer energieffektiv enn den forrige versjonen, sier Gjevestad i pressemeldingen.

– Planen er å fortsette utviklingen av maskinvaren og programvaren til GPS-enheten for å øke funksjonaliteten og forbedre ytelsen ytterligere, fortsetter han.

Bischof legger til:

– Redusert størrelse og vekt er viktig fra et dyrevelferdsperspektiv. Vi vil ikke at revene skal bruke klønete tilbehør som hemmer bevegelse eller påvirker adferden på andre måter.

Halsbåndet er designet slik at det faller av etter hvert.

Covid-opphold

Prosjektet stoppet opp da covid-19-pandemien startet.

– Dette er den første reven vi klarte å spore siden den gang, sier Bischof.

– Egentlig fanget vi en annen revetispe bare noen dager tidligere, men vi tror hun mistet GPS-halsbåndet i hiet, så kontakten forsvant. Vi var ganske fortvilet, men Fox 29 mer enn veier opp for den første skuffelsen.

Forskerne håper nå å merke flere rever med GPS-halsbånd og avsløre mer av dyras hemmelige liv. Studien er finansiert av Miljødirektoratet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.