«Selv om ikke alt kan bygges i dag, vil det være uansvarlig både økonomisk, menneskelig og politisk, å utsette alle nødvendige prosjekter»

Sofiemyr skole er et av stridstemaene i behovsplanen.

Sofiemyr skole er et av stridstemaene i behovsplanen. Foto:

Av

Oppegård og Ski kommune lovet begge en stor satsing på viktige bygg innen skole og idrett før sammenslåingen. Hvor ble det av alle de fagre løftene?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rådmannens innstilling til hvordan man skal løse utfordringene til kommunen innen skole og idrett, har det klingende navnet «Behovsplan versjon 1.0». Kort sagt så utsettes alle nye bygg, og man sitter igjen med flikking til en verdi av rundt 100 millioner kroner de neste halvannet årene, for å levetidsforlenge i typisk 3 til 8 år.

Rådmannens jobb er å skape et beslutningsgrunnlag for politikerne, samt å påse at lover og regler opprettholdes, deriblant å balansere budsjettet. I så måte står utredningen til stryk. Læringsmiljø, trivsel og helse er i stort ikke omtalt i utredningen, men det snakkes om bygninger, dekning, plass og penger. Våre barn er blitt målbare enheter som tar opp et gitt antall kvadratmeter skole, eller kvadratmeter svømmebasseng.

Beslutningsgrunnlaget mangler et grunnleggende menneskelig syn, som er ofret for økonomien. Da skulle man tro at det i det minste var en grundig økonomisk utredning. Det er det ikke. Mindre summer penger er avsatt for å «rehabilitere» bygg som er plaget med sopp og mugg. Hvor kostnadsoverslagene kommer fra er uklart. Det virker imidlertid som om det forutsetter at det ikke avdekkes nye utfordringer. Enhver som har rehabilitert eldre bygg som allerede har sopp og mugg vet at det er en betydelig risiko for at det avdekkes mer, eller at midlertidige inngrep ikke fungerer etter hensikten. Risiko er ikke omtalt i innstillingen med et eneste ord.

Andre bygg blir også eldre. Bygningene må fornyes både på grunn bygningskvalitet, og det faktum at mange av skolene allerede i dag er for små. Ved å skyve på nødvendig fornying av bygningsmasser frem i tid vil man skape en uoverkommelig situasjon om få år. Får kommunen vesentlig bedre råd om fem år? Snart kommer andre bygg på listen over investeringer for kommunen som er strengt nødvendig – slik er det med bygninger. Da har man flikket på skoler og haller og i prosessen benyttet hundrevis av millioner kroner på å tette tak på bygg som uansett må rives. Rådmannens forslag utsetter alle større investeringer fremover, men har ingen konsekvensanalyse for hva som skjer dersom dette forslaget følges. Det skal etter alle solemerker komme som «Behovsanalyse 2.0». Altså: Etter at politikerne har besluttet å utsette nødvendig fornying, så skal de da få svaret på hvilke konsekvenser det har for fremtiden?

Lovnaden om nye skolebygg, svømme- og idrettshaller har vært grunn for tilflytning til kommunen. Det er mulig gamle Oppegård og Ski lovet mer enn de kunne holde. Det var politikere fra begge kommuner som vedtok de tidligere så ambisiøse investeringsplanene, mange av de samme som sitter i kommunestyret i dag. Det var politikere som bestemte å slå sammen de to kommunene til en, uten en bred folkelig tilslutning. Utsettes alle disse viktige byggene er jeg redd kommunesammenslåingen får skylden for at alle disse løftene blir brutt. Det kan medføre en dyp splittelse mellom de to tidligere kommunene som vil sitte i mange år. Hvor mye penger som blir brukt på blomster på henholdsvis Ski og Kolbotn torg vil være småkrangler fremfor det som vil skje når barna i begge kommuner blir sviktet.

Bernt Høie sa det så enkelt når han ble konfrontert med hvorfor de gjorde andre valg enn det ekspertene, FHI, foreslo i starten av korona-pandemien. «Det er vi som bestemmer». Det var mange av dere som lovet fornying i de gamle kommunene. Det er dere som har slått oss sammen. Om ikke alt kan bygges i dag, vil det være uansvarlig både økonomisk, menneskelig og politisk å utsette alle nødvendige prosjekter. Rådmannen har gjort en mangelfull jobb, noen av prosjektene må realiseres allerede i dag.

Dette er deres ansvar. Det er dere som bestemmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken