Gå til sidens hovedinnhold

Skatteetaten gransker disse ekstra nøye i år

Artikkelen er over 5 år gammel

Skatteetaten gjør i år en grundig kontroll av poster som mange slurver med. Sjekk hvilke.

30. april er siste frist for å levere selvangivelsen for pensjonister og lønnsmottagere.

For mange er det like viktig å vite hvilke områder Skatteetaten har gitt medarbeiderne beskjed om å kontrollere ekstra grundig.

Skatteetaten gjør nemlig en såkalt risikovurdering av hvilke områder som skal sjekkes ekstra nøye når selvangivelsen behandles.

Årets analyser viser at det fremdeles gjøres mye feil på områder Skatteetaten har kontrollert tidligere, opplyser Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten til Nettavisen.

Sjekk om du kan trekke fra bompenger på skatten

Bolig og reise

I år har Skatteetaten valgt ut følgende områder:

*Skattepliktige inntekter ved salg og utleie av bolig.

*Særskilte grupper som krever fradrag for merkostnader.

- Hensikten med kontrollvirksomheten er å se til at skatten blir fastsatt riktig. Gevinst på salg og utleie av bolig er dessverre et tilbakevendende område der vi ser det gjøres en del feil. Bare i fjor ble det forsøkt unndratt 600 millioner kroner ved salg og utleie av bolig. Derfor har vi en høy kontrollinnsats på området i år, sier Strømme til Nettavisen.

Dersom man ikke har bodd i boligen i ett av de to siste årene, skal gevinsten skattlegges med 27 prosent. Hvis inntektene ikke er ført riktig i selvangivelsen, kan man i verste fall risikere tilleggsskatt på mellom 15 og 60 prosent.

I fjor ble skattepliktig gevinst på boligsalg forhåndsutfylt i selvangivelsen. I år har mer enn 17.000 skattytere fått forhåndsutfylte opplysninger. I tillegg har 50.000 skattytere mottatt brev om at Skatteetaten har informasjon om salg eller utleie av bolig.

Personer med utleieinntekter skal fylle inn inntektene i selvangivelsen. Dersom feltet ikke fylles ut, vil de bli tatt ut i kontroll.

- Gjennom vårt eget eiendomsregister får vi innrapportert tinglyste salg. Salgsopplysningene sjekkes samtidig opp mot botid og flytting i Folkeregisteret. Eiendomsregisteret er navet i kontrollarbeidet på boligområdet, sier Strømme.

Her taper du store summer på glemte fradrag

Mye feil med reisefradrag

I årets selvangivelse vil Skatteetaten også øke den generelle fradragskontrollen.

- Områder der det tradisjonelt blir gjort mye feil er reisefradrag og merkostnader, sier Strømme.

I fjor viste Skatteetatens totale kontrollarbeid at 5,3 milliarder kroner ble forsøkt unndratt beskatning.

- I unndragelsene ligger det nok mange oppriktige feiloppføringer fordi folk ikke har kjennskap til regelverket. Men dessverre vet vi at det motsatte også skjer. Vi har styrket veiledningsarbeidet, slik at det skal bli enklest mulig å gjøre rett, samtidig som kontrollvirksomheten vår blir stadig mer effektiv, avslutter Strømme.

På skatteetaten.no finner du oppdaterte veiledere og kalkulatorer på blant annet reisefradrag og pendling. Fradragsveilederen finner du her.

Kommentarer til denne saken