– Ditt lys skinner for mange

IKKE SLUKK DET: Hvert år slukkes flere hundre umistelige liv i selvmord. FOTO: LEVE

IKKE SLUKK DET: Hvert år slukkes flere hundre umistelige liv i selvmord. FOTO: LEVE

Artikkelen er over 2 år gammel

590 mennesker tok sitt eget liv i 2015. Det sitter igjen ti ganger så mange etterlatte. Torsdag kveld er det lysmarkering i Oslo sentrum.

DEL

OSLO/SKI: Ann-Mari Mellegård fra Ski håper på god oppslutning om kveldens lysmarkering ved tigeren på Jernbanetorget. Hun har engasjert seg i en årrekke etter at datteren Birgit gikk bort.

Over 2.300 personer er medlemmer av Facebook-gruppen Birgits hjerte.

– Bli med når vi skal tenne 590 lys, ett for hvert liv som gikk tapt i selvmord i 2015. Hvert år mister vi så mange umistelige liv i selvmord. I år vil vi markere hvor mange som mistes i løpet av bare ett år. Ta med deg noen, eller kom alene. Vi trenger deg for å få til dette. For husk at ditt lys skinner for mange! oppfordrer arrangørene, som også står for lys.

Appeller, musikk og lystenning

Det eneste man trenger å gjøre, er å møte opp på Jernbanetorget til klokken 18.00.

Hovedarrangør: LEVE og Unge LEVE i samarbeid med LPP, Mental Helse, Mental Helse Ungdom, Røde Kors, Pårørendealliansen, Kirkens SOS Oslo og Helseetaten i Oslo kommune. Det blir appeller, musikk og lystenning.

Med markeringen ønsker de å ha fokus på det samfunnsproblemet selvmord er i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 590 mennesker tok sitt eget liv i 2015 (De siste tilgjengelige tallene). Dette er en økning fra 2014.

Mange sliter

For hvert selvmord står rundt ti etterlatte igjen – mammaer, pappaer, besteforeldre, barnebarn, barn, søsken, ektefeller, kjærester, kollegaer, lærere, medstudenter og venner. Spørsmålene, avmakten og smerten er tung å bære.

– Å være etterlatt, eller berørt, etter selvmord kan føre til store helseproblemer i etterkant. Denne gruppen er slik vi i organisasjonene ser det en gruppe som bør få mer oppmerksomhet og anerkjennelse.

I tillegg til de 590 nye selvmordsofrene og ti ganger så mange selvmordsetterlatte i 2015 er det en svært stor gruppe i Norge som i dag sitter med tanker om døden, og over 6.000 mennesker forsøkte i 2015 å ta sitt eget liv.

Så vi tenner lys for dem som har mistet noen, for dem som har gått bort, men mest av alt for alle dem som sliter på ulike måter i dag, og derfor er slagordet til markeringen «Ditt lys skinner for mange – ikke slukk det!, forklarer ungdoms- og kommunikasjonssekretær Ida Evita de Leon i LEVE.

Artikkeltags