Gå til sidens hovedinnhold

Nerdenes stjernesmell - snart er det utsolgt

Artikkelen er over 3 år gammel

Ventetiden er snart over. Star Wars er tilbake.

SKI/VERDENSROMMET: The Last Jedi skal snart innta kinosaler over hele verden. Premieren på SF Kino Ski om to uker blir noe helt spesielt. Nerdeportalen stiller med filmstæsj, og ekte folk sørger for show med sverdkamper og mye annen moro.

Eivind Mortensen driver med cosplay, forkortelse for costume play. Han er en av de utkledde rollefigurene som kommer til å skape ekstra liv og røre på premieredagen.

– Jeg har holdt på med det i seks år. Jeg startet ved å smi eget sverd, for jeg hadde hørt at man måtte lage alt fra bunnen av. Jeg gikk litt hardt inn med en gang, sier Eivind Mortensen.

3D-printet sverd

I to år har han reist rundt som Star Wars-figur.

– Jeg har vært med på sci fi-festivalen i Fredrikstad i fjor, og i år deltok jeg med denne versjonen. Den har bedre stoff, kappe på utsiden og 3D-printet sverd. Det består av 42 deler som er limt sammen, malt og tapet over, sier Eivind Mortensen.

Han har studert sammen med en annen som også kommer til Star Wars-premieren i Ski.

– Vi har studert for å bli faglærere i kunst og håndverk. Mange i vennekretsen og forloveden min driver også med cosplay. Mye av det sosiale livet mitt dreier seg om cosplay, sier han.

Tar mastergrad

Cosplay er også en del av utdanningen hans for tiden.

– Jeg tar en mastergrad på Høgskolen i Oslo og Akershus. Der jobber jeg med deler til et cosplay fra Game of Thrones jeg skal gjøre senere; Ned Stark fra første sesong. Jeg lager hans rustningfrakk og våpen til mastergraden min. Det er dyre greier, men det er moro! sier Eivind Mortensen med et smil.

Ja, du bør i grunnen skynde deg hvis du har tenkt å se en forestilling på selve premieredagen. Kinosjefen fisker opp billettsystemet på mobilen og viser salkart med velfylte saler.

– Vi har allerede forhåndssalgt veldig mange billetter til den dagen, og resten av helgen kommer også til å gå ganske bra. Men det er kveldsvisningene på premieredagen som det er det ultimate. Det er da det skjer mest, sier kinosjef Alexander Dalen.

Voksende marked

Dette blir en skikkelig festkveld for nerdene.

– Jeg har med standen min og kommer til å gjøre det større enn vanlig, både siden det er Star Wars og fordi det snart er jul, sier Ole Anders Groth Rindalsholt i Nerdeportalen. Firmaet i Moss har samarbeidet med SF Kino flere ganger, også i Ski, og navnet passer bra. Nerdene finner noe for enhver smak der.

– Er det et stort marked for det dere driver med?

– Det er et voksende marked som er knyttet opp mot hva som er «hett». Mange handler det som er kult der og da, enten det er Star Wars eller Marvel-karakterer, sier Groth Rindalsholt.

Mange voksne har et forhold til Supermann, Batman, Transformers, Turtles eller Ghostbusters fra mange år tilbake. De finner det de er på jakt etter hos Nerdeportalen.

– Det er kjempepopulært. Du har to generasjoner som synes det er gøy; folk på 30 år og oppover og barn av dem, sier han.

Kommentarer til denne saken