FOLLO: Klokken kvart på elleve torsdag kveld fikk Øst 110-sentral melding om en liten brann i et kratt på Vevelstadåsen. Ifølge operatør Kristian Falck, var det noen som hadde vært uforsiktige og kastet fra seg en sigarettsneip, noe som medførte at det begynte å brenne i et lite bedd.

Selve slukkingsarbeidet var fort gjort denne gang; brannvesenet reiste ut og hadde på litt vann. Men generelt er det svært stor skogbrannfare, og det har vært flere branntilløp den siste tiden.

– Nå er det veldig, veldig tørt, så det skal ikke rare greiene til, sier Falck.

Flere branner

Senest tirsdag denne uken, var det to mindre gressbranner i nærheten på Langhus, og dagen før brant det i terrenget helt inntil et gammelt bolighus i Enebakk. Også i helgen og forrige uke gikk alarmen om gressbranner flere steder i Follo.

– Det har vært flere tilfeller av gressbranner den siste tiden. Vi ber folk om å være forsiktige på grunn av tørken. Det er så fort gjort å miste kontroll over åpen ild når omgivelsene er knusktørre, sa operasjonsleder Finn Håvard Aas til Amta tirsdag.

I forrige uke gikk Øst 110-sentral ut med følgende melding på Twitter:

– Vi ønsker igjen å minne publikum å at det er stor fare for gressbrann, krattbrann og skogbrann i våre kommuner. Brannmannskaper er stadig ute for å slokke branner og branntilløp etter bål- og bråtebrenning de siste dagene. Vi oppfordrer til å utvise stor forsiktighet og aktsomhet.

Ikke regn i sikte

Og det ser ikke ut til at forholdene blir noe bedre med det første. På Yr.no er det lite som tyder på det er ventet regn med det første, og fredag er farevarselet om gress- og lyngbrann for hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre oppdatert til orange nivå.

– Det betyr at det nå er stor fare i enkelte snøfrie områder. Vær svært forsiktig med åpen ild!, melder Meteorolene på Twitter fredag formiddag.