Gå til sidens hovedinnhold

Sigmund fortsetter å surfe på svart/hvitt-bølgen

- Etter å ha bladd gjennom 90.000 gamle bilder i Nasjonalbibliotekets arkiv og var ferdig med den syvende boken, tenkte jeg at nå er det ikke mer å hente. Men der tok jeg feil, gitt. Det dukker stadig opp nye arkiver.

KOLBOTN: Forfatteren, humoristen, regissøren og tv-produsenten Sigmund Falch (55) gir seg ikke. Etter et lite opphold, mens han laget en barnebok og en tøysebok med nye ord i fjor, er han klar med nok et uhøytidelig bind med nynorske kommentarer til gamle svart/hvitt-bilder.

Sånt har han et Falche-blikk for, for å bruke et forslitt uttrykk i omtalene av ham opp gjennom årene.

- Ganske utrolig, dette er den tolvte boken i serien med sort/hvitt-bilder. Hvem skulle ha trodd det, iallfall ikke jeg, sier Sigmund Falch fra en av sofaene i Kolben bibliotek, hvor vi har slått oss ned fjernt fra korona-smitte.

Serien er blitt en suksess og bøkene står i tusenvis av norske hjem og hentes gjerne frem i selskapelige sammenhenger.

Fremtiden er lys

«Største boxer’n i Horten» (Vigmostad Bjørke) er tittelen på årets bok, hvor en barbrystet mann med høyt beltefeste og lang, vid shorts pryder forsiden. Teksten under bildet er følgende: «Morten Moe, med størst både ego og boxar i heile Horten».

- Hvor henter du alle bildene og de spesielle tekstene fra?

Svaret kommer raskt fra en munnrapp forfatter. - Det dukker stadig opp nye digitaliserte arkiver, så nå ser jeg nokså lyst på fremtiden. Bildene i den siste boka er kanskje litt nyere enn tidligere, men stadig i svart/hvitt.


I stedet for Ibsen

- Men hvorfor nynorske tekster?

- Når jeg går gjennom arkivene hopper jeg over rene naturbilder, så jeg har nok scannet gjennom noen tusen bilder bare til årets bok. Det må være mennesker i motivet og gjerne noen med spesielle ansiktsuttrykk eller fakter.

- Nynorsk har en tyngde og et alvor som kler denne typen humor. Sånn bare er det, fastslår han.

- Hvordan kom du på ideen med å lage humorbøker av gamle sovat/hvitt-bilder?

- I forbindelse med et Ibsen-jubileum for mange år siden planla jeg å skrive en Ibsen-kokebok. Det krevde illustrasjoner fra hans tid og da jeg lette i arkivene kom jeg over massevis av morsomme bilder. Da kom ideen dettende over meg. I stedet for kokebok ble det humorbøker.

Forviklingslitteratur

- Du har gitt deg i kast med andre sjangre også, bøker for barn og en ordbok. Blir det mer av dette?

Han gliser bredt og høyt. – Det finnes bøker i alle sjangre: Humor, spenning, kjærlighet, krim, historie, natur og mye annet. Jeg har planer om å lansere en ny sjanger: forvirringslitteratur for barn.

- ??? Hørte jeg riktig?

- Ja. Det tror jeg kommer til å bli det nye nå. Jeg har kommet langt på den første boka og regner med at det krever til sammen tre bøker før jeg er ved veis ende i temaet.

Mer «Side om Side»

- Over til det som generer mest inntekter til det daglige brød: som prosjektleder for den populære tv-serien «Side om Side» i NRK. Får vi oppleve mer av serien som samler én million seere under hver episode?

Klart svar: - Ja! Vi hadde planlagt å gjøre opptak i mars i år, omtrent samtidig som Norge stengte ned. Derfor gikk det i vasken og det blir ingen nye episoder denne høsten. Vi har snart manusene ferdig til ti nye episoder og håper å kunne starte med opptakene til våren neste år. Går alt etter planen blir det nye episoder høsten 2021.

- Komikeren Hans Morten Hansen i Oppegård fortsetter i rollen som Gullestad. Han har fått et ganske omfattende skjegg og har gitt beskjed om at vi ikke må skrive ham inn i manuset med glattbarbert barnerumpe, ler Sigmund Falch.

Kommentarer til denne saken