Gå til sidens hovedinnhold

Sigmund Løvåsen ønsker seg snøballkrig til jul

Rekk opp hånda den som har tenkt å ha snøballkrig i vinter, hvis det kommer snø. Forfatteren Sigmund Løvåsen (44) er helt klar på at han skal invitere barn og voksne til snøballkrig lille julaften.

KOLBOTN: Rammen er en kafé på Kolbotn, ute er det et par minusgrader, men ikke et snøfnugg i luften til tross for at vi nærmer oss desember med syvmilskritt. Det eneste som dekker bakken er visne løvblader. Men det ødelegger ikke humøret til forfatteren, som er aktuell boken «Snøballkrigen».

Her inviterer han leserne inn i en «gammeldags» julefortelling, men modernisert opp til våre dager. Barna i fortellingen er opptatt av å oppfylle oldemors siste ønske: en snøballkrig slik hun opplevde det hver eneste lille julaften som barn.

Barndomsminner

Ønsket blir oppfylt gjennom masse viderverdigheter og det ender med en real snøballkrig, hvor barn, voksne og oldemors generasjon kaster av stor lyst og glede på hverandre. Historien er illustrert av Åshild Irgens, litt sånn som de gamle julefortellingene var.

- Er det en selvopplevd barndomsendring du har skrevet?

- Nei, svarer han kjapt. - Ikke selve historien. Elementer i fortellingen stammer fra barndomsminner med snøballkrig og lek i snøen. Jeg har diktet ganske fritt, men er opptatt av barns samvær med eldre. Kanskje spesielt eldre med aldersdemens, som fortellingens oldemor er rammet av. Det er både fascinerende og skremmende at minnene forsvinner.


Tradisjoner viktig

- Jeg mener at det kan være fint å lese om for barn. Sånn er jo livet for mange.

- Hva er det som gjør at du er så opptatt av eldre?

- Det bygger på egenopplevelser som barn. Mor var hjemmehjelp rundt omkring i Trysil. Da var det rart å høre voksne folk fortelle om så mye rart og usammenhengende, sier Sigmund Løvåsen, som er bosatt på Svartskog.

- Julefortellingen din bygger jo også på tradisjoner?

- Juletradisjoner er viktige. Nå har vi tradisjoner med egne barn på 4, 12 og 14 år, altså våre egne tradisjoner. Det innebærer mye lek, selv om jeg skulle ønsker jeg var like leken som Kjell Aukrust. Han var opptatt av lek hele livet.

Is i snøballen forbudt

Sammenligningen er ikke tilfeldig. I fjor utga Løvåsen en kritikerrost biografi om folkekjære Kjell Aukrust. Fremdeles opptar Aukrust mye av tiden til Løvåsen.

- Det er stadig spørsmål om foredrag i seniorakademier, bibliotek og lignende. Det er tydelig en fornyet interesse for humoristen, forfatteren og illustratøren Kjell Aukrust.

- Tilbake til «Snøballkrigen»: Hvordan lager man den perfekte snøballen?

- Det er temperaturavhengig. Det bør være rundt 0 grader. Tenk på målet, ballen må ikke være for liten, men tung nok til å nå fram. Mot voksne kan du legge på litt mer tyngde og kraft i kastene. Og husk, aldri is i snøballen. Da er det slutt på moroa, sier «snøballeksperten».


Det blir «krig» til jul

Forfatteren av «Snøballkrigen» er klar på én ting. Det skal bli snøballkrig når familien feirer jul i hjemtraktene, Trysil.

- Jeg håper å kunne få til akkurat det samme som i boka. To lag med barn og voksne i hver sin snøborg. Den som blir truffet legger seg ned og teller til 20.

- Men det er klart at også i Trysil er vi avhengige av snø og 0-føre for å få det til.

Kommentarer til denne saken