Gå til sidens hovedinnhold

Sigmunds spesielle prosjekt har en latterlig suksess

Sigmund Falch på Kolbotn har hatt stor suksess med morobøkene, hvor han gir nynorsk tekst til gamle bilder. Nå er han her igjen med ny bok og julehefte.

KOLBOTN: - Det er på den tiden av året da min far gleder seg og mor gruer seg. Når hun åpner boken frykter hun at hun kanskje kjenner noen som kjenner noen på bildene, mens far synes det er morsomt. Flirer Sigmund Falch, humorforfatter, manusforfatter og TV-produsent.

På slutten av hvert år har det siste 13 årene kommet en ny Falch-bok med gamle bilder og nynorsk tekst. I år byr han for andre gang også på et julehefte med samme innhold, men med sterkt julepreg. Årets bok har tittelen "Tissatrengt i Førde".

Bildene må «snakke»

- Hvordan klarer du å finne så mange bilder hvor teksten passer så latterlig godt til teksten.

Han gnir seg litt over en ubarbert hake. - Det som var forløsende denne gang var å lage en temabok fra kontorlandskapet. Så var det bare å lete gjennom de offentlige billedarkivene, plukket ut bildene jeg syntes kunne passe og få til en tekst på vei til jobben i NRK, på toget eller i en rolig stund hjemme.

- Det er viktig at bildene «snakker» tydelig til meg. Hvis jeg ikke kan kommunisere med bildet i løpet av 4-5 sekunder, så legger jeg det vekk.

Bildene er styrken

- Hva ser du etter få å få til snerten som gjør at vi umiddelbart smiler eller gapskratter?

- Jeg vil si det slik at styrken er i bildene. Da snakker jeg om stivheten mellom den alvorlige nynorsken og de spesielle motivene, som helst bør ha preg av å være fra skikkelig «gamle dager», selv om de kan være så ferske som fra 1960-tallet. Og i svart/hvitt, selvsagt.

- Dessuten er det deilig å forholde seg til mennesker som er helt tause. De må finne seg i mine ablegøyer, ler han.

- Men bildene, hvor finner du dem?

- De ti første bøkene inneholder bilder utelukkende fra Nasjonalbiblioteket. Da fant jeg til sammen 500 brukbare bilder, ca. 50 bilder til hver bok. Det var etter å ha gjennomgått 86.000 bilder. Senere har jeg benyttet meg av andre offentlige arkiver, som er fritt tilgjengelige.


150.000 bøker

Humorbøkene til Sigmund Falch har så langt vært en årlig suksess. De 12 første bøkene har solgt til sammen rundt 150.000 eksemplarer. Likevel sier han hvert år at nå er det kanskje siste gang.

- Det er nok forlaget (Vigmostad Bjørke) som ber om nye bøker, men jeg innrømmer at jeg også er frampå når tiden nærmer seg for oppstart av en ny bok.

Sigmund Falch er ikke bare forfatter. Han er også produsent for NRK-serien «Side ved side». Vi kan avsløre at det blir nye episoder i den populære serien også neste høst. Forfatterteamet er i full gang med å klekke ut nye ideer.

I gang med «Side ved side»

- Nå jobber vi med niende sesong og starter filmingen på vårparten. Da er det mye som tyder på at det blir en sesong 10 også, en jubileumsutgave.

- Og vaktmester Gullestad, som i virkeligheten heter Hans Morten Hansen og bor på Tårnåsen, er fremdeles med?

- Han har vært med helt fra første sesong og har sin naturlige plass i naboskapet også neste høst, beroliger produsent og humorforfatter Sigmund Falch.

Kommentarer til denne saken