Siste nytt om koronasituasjonen i Norge: – Det er forskjellige muligheter

Har åpnet for å gå over til mer lokale tiltak.

DEL

– De siste dagene er det snakket mye om situasjonen på grenseovergangen våre. La meg si det med en gang: Norge er et av de landene med strengest regler, åpner justis- og beredskapsminister Monica Mæland med på onsdagens pressekonferanse.

Hun forteller at regjeringen nå jobber med å styrke testkapasiteten på grenseovergangene, samt innføre obligatorisk koronatest på grensene. Det å krysse grensen uten testing, er straffbart, og 24-timersregelen skal fjernes.

Målet her er å skjerpe testingen etter ankomsten til Norge.

Mæland sier videre at helsedirektoratet har fått i oppdrag å oppgradere helsesentrene med tanke på å introdusere og støtte flere språk.

Til slutt understreker justisministeren at det per i dag ikke er aktuelt å innføre portforbud.

– Men det er viktig at vi er forberedt, og at vi utreder verktøy som kan måtte bli brukt i kampen mot pandemien. Derfor har vi sett forlaget på høring, og vi skal vurdere høringen når fristen på tre uker er ferdig, sier Mæland.

Høie: – Blir krevende

– Krafttaket vi ba alle bli med på i begynnelsen av året, har hatt effekt. Undersøkelser viser at mange har satt sitt sosiale liv på pause, forteller helse- og omsorgsminister Bent Høie og viser til statsminister Erna Solbergs oppfordring om å droppe sosial kontakt i starten av januar.

– Den første uken i begynnelsen av året satt vi smitterekord, men smittetallene denne uken kan tyde på at det vi gjorde har hatt effekt, legger han til.

Høie sier videre faren ikke er over, og at man må stålsette seg for å leve videre med restriksjoner mens vaksinasjonen foregår.

– De neste ukene bli krevende, men på en annen måte. Vi må bruke de neste ukene på å unngå å komme i samme situasjon som andre land.

I løpet av helgen vil regjeringen ta stilling til videre smitteverntiltak. Dagens restriksjoner varer til og med tirsdag 19 januar, men Høie understreker at vi må være forberedt på at flere av disse vil bli forlenget.

Nordmenn må være forberedt på fortsatt strenge koronatiltak

Helseminister Bent Høie (H) sier at de strenge smitteverntiltakene kan ha hatt effekt på smitten, men folk må forberede seg på at tiltakene fortsetter til uken.

– Smitten ligger på et nivå der risikoen for nye utbrudd fortsatt er høy, sa helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse.

Han viste til den alvorlige situasjonen i mange andre land i Europa, der både smittetall og dødstall når stadig nye dystre rekorder. Landene frykter også at det blir enda verre i ukene som kommer.

– Vi må hindre at vi kommer i samme situasjon. Vi vet lite om hvor mye hvert enkelt tiltak virker isolert sett, og vi må vurdere tiltakene samlet, ikke hver for seg, sa Høie, som sa folk må forberede seg på at de strenge tiltakene fortsetter også utover tirsdag i neste uke

Tiltakene ble innført 4. januar og varer til og med tirsdag 19. januar. Nye tiltak ventes mandag når statsminister Erna Solberg skal redegjøre i Stortinget.

Mål om testing straks

Blant de gjeldende tiltakene er at reisende som ankommer Norge, må teste seg for korona innen 24 timer etter grensepasseringen. Men ikke alle har overholdt det.

Regjeringen har derfor som mål at det skal bli obligatorisk med koronatest på grenseovergangen, opplyste justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

– Kommunene har fått om lag 320 millioner kroner til å drive kontrollvirksomhet. Jeg oppfordrer kommunene til å ta stikkprøver for å sjekke om innreisende faktisk har tatt koronatest. De som ikke lar seg teste innen 24 timer, risikerer saftige bøter, sa hun.

Oppretter telefonsenter

Regjeringen oppretter et nasjonalt telefonsenter for å hjelpe kommunene med å følge opp alle reisende inn til landet.

– Senteret skal beherske flere språk og skal lette kommunenes arbeid med å redusere importsmitte og hindre spredning av mutert virus, sa hun.

Helsedirektoratet har fått oppdraget med å etablere senteret, som er beregnet til å koste 8,5 millioner kroner i uka.

Ingen planer om portforbud

I forrige uke sendte regjeringen et lovforslag om portforbud på høring, noe som skapte stor debatt. Mæland gjentok at det ikke er aktuelt å innføre portforbud per nå. Høringsfristen er på tre uker.

– Det er heller ikke gitt at vi sender lovforslaget til Stortinget, men det er viktig at vi er forberedt, og at vi utreder verktøy som kan måtte bli brukt i kampen mot pandemien, sa Mæland.

Helseminister Høie informerte om at det i neste uke ikke lenger vil være behov for å spare vaksinedoser når flere mottar sin andre dose av koronavaksinen.

– Neste uke har vi bygd opp det lageret vi trenger. Fra da behøver vi ikke å holde av ytterligere doser. Da begynner vi også å sette dose nummer to på dem som allerede har blitt vaksinert. Det betyr flere doser til kommunene de neste ukene, sa Høie.

Beredskapslageret vil i utgangspunktet inneholde 60.000 doser.

Tiltakene kan ha hatt effekt, men faren er ikke over

Helseminister Bent Høie (H) sier at nye tall viser at de strenge smitteverntiltakene som ble innført for halvannen uke siden, kan ha hatt effekt på smitten.

Han viste på onsdagens koronapressekonferanse til at nye tall fra Helsedirektoratet viser at folk har redusert antallet nærkontakter, og at færre har vært i situasjoner der det er vanskelig å holde mindre enn én meters avstand.

De siste dagene har smitteøkningen blitt noe dempet.

Høie understreket likevel at faren ikke er over, og at faren for en ny smittebølge er stor.

På spørsmål om hvordan man vurderer den samlede effekten av at befolkningen stort sett har holdt seg for seg selv, svarte folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg at det foreløpig er for tidlig å si.

– Vi ser at det denne uken kan det være tegn til en utflating, men det er det også for tidlig å si. Vi må klare å skille tydeligere mellom dem som er testet og er positive etter innreise til Norge, og dem som er oppdaget på annet vis. Det vil vi analysere nærmere i dagene som kommer, sa Stoltenberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken