Gå til sidens hovedinnhold

- Situasjonen har forverret seg betydelig

Nær 80 prosent smitteøkning sist uke. Folkehelseinstituttet forventer å se en økning i sykehusinnleggelser og dødsfall i ukene som kommer.

OSLO: - Jeg forstår at det kan være krevende å følge med, innledet helseminister Bent Høie på pressekonferansen onsdag, der han oppfordret befolkningen til å bli med på dugnaden for å slå ned viruset. Budskapet kommer samme dag som de nye innstrammingene er gjeldende. Høie understreket at felles innsats er det som er avgjørende, melder Nettavisen.

- Bare én ting kan stoppe viruset nå, sa Høie og sa at vi så langt det er mulig må hindre smittespredning fra en person til en annen.

- De fleste blir smittet av kjente mennesker på kjente steder, understreket han.

- Vi må møte færre av de vi kjenner, og vi må holde avstand til de vi møter. Så enkelt, så vanskelig, sa helseministeren.

- Alle må følge lokale råd

- Jeg forstår de som synes det er rart ikke å kunne ha mer enn fem mennesker som gjester hjemme i en kommune uten smitte, sa Høie, men understreket at det likevel er viktig å følge disse reglene:

- Vi må alle følge lokale råd. Smittesituasjonen varierer fra kommune til kommune, og tiltakene vil derfor også variere, sa Høie videre.

150 lokale utbrudd siden august

Ifølge Høie har det vært 150 små og store smitteutbrudd rundt om i landet siden august.

- Vi vet ikke hvor det neste kommer, sa han.

- Situasjonen har forverret seg betydelig, sa Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg på pressekonferansen onsdag.

Her sa hun videre at man ikke har tilstrekkelig oversikt over importsmitte og at man ser en stigende trend i sykehusinnleggelser.

- De var 33 nye sykehusinnleggelser i uke 43, det høyeste siden uke 17 på vårparten, sier hun.

Dette kan underbygge at smittespredningen i befolkningen nå er økende, ifølge Stoltenberg.

- Vi kan forvente å se en økning i sykehusinnleggelser og dødsfall i ukene som kommer.

Ifølge FHIs siste statusrapport om koronapandemien er det økning i de fleste fylker og alle aldersgrupper.

- Dette er en betydelig økning i rapporterte tilfeller, og viser at det nå var riktig å innføre større grad av restriksjoner slik regjeringen gjorde på mandag, sier Camilla Stoltenberg.

Pressekonferansen onsdag kommer bare to dager etter siste pressekonferanse, der regjeringen kunngjorde nye nasjonale innstramminger, blant annet om at man ikke kan ha mer enn fem gjester hjemme i tillegg til husstandsmedlemmene.

Det kom som ventet ingen justeringer av de reglene som er innført, men det har vært stor pågang av henvendelser med spørsmål til departementene om hvordan de nye reglene skal tolkes. Regjeringen og helsemyndighetene mente det er behov for å ta en ny runde for å fortelle hvilke regler som gjelder og oppklare eventuelle uklarheter.

Det er helseminister Bent Høie og kunnskapsminister Guri Melby som stilte på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Kommentarer til denne saken