Gå til sidens hovedinnhold

Sjakkforening i vekst

Artikkelen er over 5 år gammel

ÅS: Stadig flere nye spillere begynner med sjakk i Follo.

Da verdensmester Magnus Carlsen spilte om VM-tittelen ble begivenheten dekket av NRK med opp mot en million seere.

– Magnus-effekten har påvirket medlemstallene positivt, sier mangeårig leder og ildsjel i Follo sjakkforening, Per Lea.

Han tror den økende innflyttingen til Follo-regionen, samt utvidelsen av universitetet i Ås, kan bidra til å gjøre klubben til en av de største klubbene i Norge målt i medlemstall.

– Hvis veksten fortsetter vil vi være på topp 10-listen i løpet av kort tid, mener Lea.

Follo sjakkforening ble stiftet i 1996, da klubbene Ski og Ås slo seg sammen, og feirer sitt 20-års jubileum neste år.

– Allerede i 1923 er det registrert at det eksisterte en sjakklubb i Ski, så det har vært spilt organisert sjakk i Follo i over 92 år, forklarer Lea.

– Blant de sterkeste spillerne fra Follo gjennom tidene bør spesielt nevnes femdobbelt norgesmester fra Drøbak: Leif Øgaard.

Dagens medlemmer kan glede seg over de nye, flotte lokalene som ligger i underetasjen i Ås kulturhus. Her møtes medlemmene hver torsdag kl. 19 for å delta i klubbens allsidige turneringstilbud.

– Medlemsveksten førte til at vi vokste ut av de gamle lokalene i D6. De nye lokalene er ideelle for sjakk og her har vi god plass til mange.

For barn og unge

Lea underviser også barnegruppen som spiller på torsdager fra kl. 17.45-18.45.

– Vi har flere talentfulle spillere på gang. Blant annet Drøbak-gutten Thomas Thorvaldsen som nylig ble kretsmester for Oslo og Akershus i 11-års klassen med 100 prosent score.

– Dessuten har Follo fostret en av Norges mest lovende juniorer: Johannes Haug, som spiller for Nordstrand sjakklubb. 15-åringen har allerede passert 2200 i rating og nærmer seg IM-tittelen (Internasjonal Mester) med stormskritt.

– Skoleledelsen i Follo bør være oppmerksom på tilbudet som gis gjennom Skolesjakken.no. Alle skoler kan få utdelt gratis brett og brikker hvis de melder seg på, påpeker Lea.

En representant for Magnus-generasjonen er regjerende klubbmester Andreas Støle. 23-åringen fra Sandnes studerer fjerde året ved linjen for Miljøfysikk og fornybar energi ved NMBU.

I inneværende sesong stiller Follo for første gang med et rent studentlag i Østlandsserien, i tillegg til tre andre lag med blanding av gammelt og ungt.

Støle lærte sjakk av sin farfar og begynte å spille i en barnesjakklubb da han var 11 år.

– Sjakk utvikler konsentrasjon, tålmodighet og gir trening i logisk problemløsning, sier han.

I 2008 var Andreas Støle så heldig å få sjansen til å møte Magnus Carlsen til et simultanparti. Magnus var allerede den gang rangert som den femte høyest rangerte spilleren i verden.

– Det var stort å få spille mot Magnus, spesielt nå i ettertid når Magnus er blitt verdensmester. Jeg klarte å overleve lenge nok på brettet til at jeg vant på tid, selv om stillingen var i Magnus' favør, sier han.

Sjakk har alltid vært et mannsdominert spill. Follo sjakkforening er intet unntak. Det er kun to registrerte jenter i klubben.

– For noen år siden hadde jeg en ønskedrøm som den gang virket uoppnåelig. Det første var at klubben fikk så mange medlemmer at vi vokste ut av D6 og måtte ha nye lokaler. Det andre var at vi kunne stille med et rent jente/damelag i Østlandsserien, og det tredje – og mest urealistiske – var at en nordmann skulle bli verdensmester i sjakk, sier Lea.

Kommentarer til denne saken