NORDRE FOLLO/ÅS: Vi i ØB elsker å gå tur, og vi elsker natur, strand og skog. Å ta fatt på en guide som dette, er nesten en umulig oppgave, men vi kan i det minste gi deg noen glad-tips for sommeren.

Sveip deg nedover i fortellingen, og husk uansett hva du skal ut på i sommer, å være forsiktig, drikke godt med vann, ha med deg noe god niste og gå ut på tur med godt humør.

Vi starter med et ganske så stort område, og her snakker vi høytsvevende videoreportasje fra en med ekstrem høydeskrekk, men alt for leserne og så videre ...

Jada, vi kom ned i god behold ...

Svartskog har det meste, dog det er litt krøkkete å komme seg til enkelte steder her. Sykkel fungerer helt fint, men bil er nok det beste, siden de fleste strendene her ikke har verken kiosk eller andre fasiliteter.

En tur på Svartskog kolonial er ikke å forakte, men utover det, er du overlatt til deg selv og det du har i kjølebagen din.

Noen flotte steder på Svartskog finner du nedover her:

Bekkensten

Bekkensten er en nydelig badeplass med gressplen og svaberg. DNT har akkurat reåpnet den gamle hytta der, og det er et nyoppusset og flott doanlegg her med dusj.


Det er stor og fin parkeringsplass her. Du kommer deg hit ved å kjøre enten over Svartskogtoppen, eller ved å kjøre rundt 5,5 kilometer sørover fra avkjøringen til Ingierstrandveien i den nordre enden. 

Det er ingen kiosk her, så ta med deg det du trenger!

Bestemorstua og Bestemorstranda

Disse to ligger rett ved siden av hverandre. Bestemorstua kan du leie, og Bestemorstranda byr på deilige svaberg. 


Det er også en liten sandstrand der, og det er god parkeringsplass rett ovenfor stranda.

Bestemorstranda finner du ikke langt etter at du har kjørt inn Ingierstrandveien i den nordre delen. Det står skiltet der.

Mjølsekken

Dette er en av våre favoritter, og det er ikke bare svaberget som lokker. I områdene rundt har du mange kriker og kroker du kan slange deg ned på, med svabergsbading og en og annen steinstrand.


Vær obs på at Mjølsekken ikke er veldig barnevennlig, med mindre du har barn som er gode til å svømme. Det er parkering rett overfor og det står skiltet til badestrand langs Ingierstrandveien. 

Som sagt er det mange perler her du kan kose deg på, så ta gjerne Apostlenes hester fatt og trask deg en tur. 

Bil det du ser her, er forøvrig tatt noen minutters gangs nord for Mjølsekken, hvor du finner en litt bortgjemt bukt som er verdt å forsøke å finne.

Roald Amundsens hjem

Uranienborg står akkurat slik den sto da Roald Amundsen ble borte i isødet, og her kan du kikke på hans praktfulle eiendom og suge til deg historiske inntrykk.


Ved siden av hjemmet, er det flotte bademuligheter både fra brygge og på svabergene, og er du keen på en gåtur, er det en flott, tilrettelagt hellesteinssti, laget og tilrettelagt av sterke sherpaer, som tar deg med mot Bekkensten. 

Er du på Bekkensten, er gåturen langs denne stien kort, men praktfull.

Det var noen av mange. Det er bare å bruke fantastisen og finne din perle, men her er uansett noen nyttige lenker til flere av stedene nevnt over her:

Mange små perler

Denne videoen er tatt ved bredden foran Roald Amundsens hjem. Her er det en liten klippestrand, og det er en liten sandstrand også, som du kanskje husker fra filmen om Roald Amundsen.


Svartskog er full av slike små perler. Finn dem! Kos deg!

Breivoll og Nebba

Ja, vi har jo nevnt at Ingierstrand kanskje er den fineste plassen, men når vi tenker oss om, klarer vi ikke å la være å fremsnakke Breivoll på Vinterbro litt ekstra.

Hvis du lurer på hvordan det er der, sjekk denne videoreportasjen som kollega Sunniva laget tidligere i sommer.

Folk koser seg, bader og nyter latea sommerdater på den flotte stranda i Ås. Vi traff på folk på Breivoll-stranda, og der var stemningen sommerlig og deilig - akkurat slik det skal være på denne tiden av året.

Herfra har du en kort gåtur ned til Nebba, hvor det nå også er åpnet en ny kafé for sommeren som absolutt bør sjekkes ut. Gåturen mellom Breivoll og Nebba er herlig, og begge steder er det deilig å bade.

Stranda på Breivoll

Breivoll har endeløse muligheter for å bade, og noen strender der er travle, men det er også herlige avkroker hvor du får være nesten (!) for deg selv. Det er både sandstrand og svaberg der, og et stupetårn.

På gården

Her ser du et bilde fra Breivoll gård, hvor DNT har et fantastisk opplegg. 

Her kan du overnatte

Her ser du den nyåpnede låven på Breivoll gård.


Her kan du overnatte dersom du ønsker det.

På Nebba

Det er ingen tvil om at du er velkommen her. Skiltet er kanskje Bunnefjordens herligste. 


Når du først er på Nebba, ta gjerne turen ned på den nyoppstartede kiosken der.

Begge steder er svært familievennlige, og vi vil også benytte anledningen til å takke DNT for det fantastiske området ved Breivoll gård. Her kan du også overnatte, og det er kajakkutleie på stedet.

Det er kiosk på Breivoll, hvor du kan kjøpe forskjellig ting du trenger for å kose deg i sommervarmen, og inntektene går til et lokalt formål. Turen er heller ikke lang til kiosken på Nebba, som nok har distriktets største softis. Det er kvalme-garanti, men på mange måter også noe man bare må gjøre i løpet av sommeren.

Vi vil også anbefale sherpatrappene i området.

Klar for noen ferskvannsperler?

Ikke alle er like glade i å bade i saltvann, så vi tar med noen perler hvor det er både abbor og vann uten saltsmak.

Herlig!

Dette er badeplassen ved Vientjern, et lite tjern, ikke langt fra Hjellsåstårnet.


Å kombinere en gåtur med et bad her, er deilig for sjela. 

Her er det et lite stupetårn, parkbenker og så videre, og dette er et sted vi absolutt vil anbefale for alle som er glade i å overnatte ute i hengekøye. 

Herfra går det uendelige gåturer i skog og mark. Vannet er testet i år, og vi tipper på 25 grader per 8. juli 2022. 

To steder - ett vann

Tussetjern kan du kose deg på både på Langhus-siden og på Oppegård-siden. 


På Oppegård-siden, er det toalettanlegg, mens Langhus-siden kan skilte med stupetårn og badebrygge.

For de spreke

Og hvis du føler deg i det spreke hjørnet, så har Langhus IL Fotball med gode venner, laget en splitter ny aktivitetspark hvor du kan trene og kose deg om du ikke vil svømme.


Lignende parker som dette finner du også f.eks på Sofiemyr idrettspark på Sofiemyr. 

En liten perle

Dette er fra badebrygga ved Kloppa, som du finner ved å f.eks parkere ved Fløysbonn gård, gå over gangbrua ved beredskapssenteret på Taraldrud og inn i skogen. 


Dette er et bittelite vann ved en gammel husmannsplass, som ble nedbrent her for noen år siden. Her får du nesten garantert sitte i fred. Det er et lite vann, som gir varme badetemperaturer også. 

Gåturen videre her mot Stallerudhytta og Sterkerud er også et steinkast unna. Herfra kan du også gå til Langhus og videre mot Ski hvis du ønsker det. 

Gjersjøen

Det er ikke lov med organisert bading i Gjersjøen, og det er viktig å være ekstra forsiktig her, for dette er drikkevannskilden til deler av Nordre Follo og Ås. 


Langs Gjersjøen finner du mange fine plasser, og bildet du ser her, er tatt helt i nordenden av vannet, rett ved Gjersjø bru.

Grava

Vi må jo også slå et slag for Tyrigrava, motorfolkets perle, hvor det oser av motorhistorie. 


Nå er Tyrigrava pusset opp, og det er atter en gang servering der. Ta turen innom og sug til deg historien.

Det er herfra heller ikke langt til Villa Sandvigen, som er et klassisk Oppegård-spisested.

Gjersenga

Ved Gjersenga har du det meste, og her er det også flotte toaletter. 


Gjersenga er et nydelig parkområde hvor du kan kose deg med varmt og deilig vann. 

Ta med deg noen aktiviteter, som f.eks noe badminton-stæsj, kubbespill eller lignende. Det er en stor gress-slette her som innbyr til mange aktiviteter. 

Midtsjøvann

Kine og datteren Feline var vel blant årets første badere i Midtsjøvann. Dette er bare et steinkast fra Ski. Fine parkeringsmuligheter er det på stedet.


Stranden her er en sandstrand, så dette er svært familievennlig.

Her kunne vi fortsatt i en evighet, men et sted må vi jo stoppe.

Sjekk Nordre Follo kommunes, lokale badestedsguide for flere perler og turtips. Lenke, sa du? Sjekk denne guiden

Kanskje vår favoritt

Ok, hvis vi skal måtte plukke ut én favoritt av ferskvannstipsene over her, så må det bli Vientjern. Sjekk dette, da!


Da vi testa ut vannet denna uka, anslår vi 25 grader. Minst. Det var så deilig. 

Parkering ved skytebanen like ved, og dette anbefaler vi å kombinere med en tur til Hjellsåstårnet. Det er forøvrig turområder overalt der, og du kan boltre deg i turer i Gaupesteinsmarka herfra. 

NB! Ta med deg alt av mat og drikke når du skal hit, og gjerne ei hengekøye for å sove i, og husk å ta med deg søpla hjem!

To tårn

I Nordre Follo er det to, flotte utkikkspunkter, nemlig Branntårnet og Hjellsåstårnet. Branntårnet på Grønliåsen er 19 meter høyt, mens Hjellsåstårnet er tolv meter høyt. Herfra har du utsikt i alle himmelretninger, og det er heller ikke langt å gå fra parkeringa til noen av de to tårnene.

For å komme deg til Branntårnet på Grønliåsen, anbefaler vi deg å parkere ved Tårnåsen skole og gå ut derfra. Hjellsåstårnets beste utgangspunkt er fra Granerud skytebane i Kråkstad. Begge turmål har flotte turstier overalt, og er heller ikke langt fra der du setter fra deg sykkelen, eller bilen dersom du skulle måtte kjøre.

Branntårnet på Grønliåsen

Her ser du et bilde på Branntårnet på Grønliåsen, som Per Ulv Haukeland har reist med sine egne hender og midler. Fra tårnet kan du se i alle himmelretninger. 


Tårnet er 19 meter høyt, men har flere etasjer du kan velge å gå opp i.

Hjellsåstårnet

I Gaupesteinsmarka finner du Hjellsåstårnet, som er et tolv meter høyt utsiktstårn, lett tilgjengelig for alle.


Utsikten er rett og slett magisk herfra på en solskinnsdag.

Det som faktisk også er interessant, er at disse to tårnene er plassert slik i marka at på en solskinnsdag, kan du se bort på hverandre i tårnene med en kikkert.

Det kreves ikke noe spesielt utstyr for denne turen, men ta med deg en god matpakke og litt drikke. Gode sko er alltid en anbefaling, men ingen av disse turene er mer krevende enn at du klarer deg fint med et par enkle sko.

Du kan lese mer om Hjellsåstårnet i Birger Løvlands turtips for området ved å følge denne lenken, og vi vil også anbefale deg å lese denne ØB-reportasjen, som gir deg litt bakgrunn for det enorme arbeidet Per Haukeland la ned i tårnet i sin tid.

For en utsikt!

Her ser du fra toppen av Hjellsåstårnet, som er ca. tolv meter høyt. 


Herfra ser du det meste, og det er mange fantastiske turer inn i Gaupesteinsmarka herfra.

Stedet har også sitteplasser og et nydelig, opparbeidet område med parkbenker.

Besøk stuene

Ønsker du å røre litt på deg, har UT.no en rekke turforslag i Nordre Follo. Blant forslagene kan du velge flere løyper, alt fra Fløysbonn – Sønsterud – Lysløypa som er på kun 1,6 km, rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern på 3,4 km.

Blant middels nivå kan du gå en rundtur fra Breivoll Gård via Sherpatrappene og Sjødal, eller Siggerud – Syverudtjern, over Tangefjellet, Sauåsen og Snikedalsåsen.

Er du ekstra godt forberedt kan du ta runden Ski-Vangen-Ytre Enebakk-Tomter som er på hele 46,1 km. Blir det for ekstremt kan du heller prøve toppturen til Tonekollen i Østmarka som er på 20 km.

Og når du først skal ut på tur – hvorfor ikke legge turen innom en av de mange stuene i området? Her finner du en utvidbar faktaboks hvor du finner mer informasjon om de forskjellig stuene.

Her er de lokale stuene

Vil du gå en lengre tur, er det flere stuer og serveringssteder man kan finne på veien. Vi tar forbehold om at det kan være endringer og variasjoner i tilbudene. Noen steder har servering enkelte dager eller deler av året. Vil du forsikre deg på forhånd om at det er åpent og mulig å få kjøpt seg en matbit eller en kopp kaffe når du først er framme, oppfordrer vi til å sjekke nettsiden eller facebooksiden til den enkelte hytta. I Nordre Follo og Ås er det flere å velge mellom:

Breivoll Gård

På Breivoll Gård er det DNT som styrer skuta, og det er stadig flere aktiviteter å velge mellom på det populære stedet, blant annet gårdskafé med take-away, utleie av kajakk og overnattingsmuligheter.

Kinnsåsen

I fjor sikret Ås kommune seg friluftsperlen Kinnsåsen, Tines gamle friluftssted, i enden av Årungen. Eiendommen har hele 40 mål tomt, og stort potensial. Stedet kan leies til private arrangementer.

Skeidarkollen

Skeidarkollen ligger i løypedelet på Gjedsjø, og løypene deler seg mot Ski i sør, Siggerud mot nord og Gaupestein mot sør/øst. Følg rødmerkede løyper fra Oppegård, Ski, Langhus eller Siggerud. Skiklubben Skimt eier og drifter stedet.

Sørmarkskapellet/Slora leirsted

Sportskapell og leirsted på Slora gård ved Langen. Det er servering i forbindelse med gudstjenester, og i påsken er det åpent 2. påskedag. Adkomst fra tidligere Gjedsjø skole, Langen eller på rødmerkede løyper om vinteren. HverDagskapellet er alltid åpent.

Stallerudhytta

Hytta ligger inntil turveien mellom Langhus og Siggerud. Stallerudhytta er et knutepunkt for rødmerkede skiløyper fra Siggerud, Ski og Oppegård. Hytta er også lett tilgjengelig i sommersesongen. Speidere fra i Ski og Oppegård står for serveringen.

Sterkerud

Du kommer til Sterkerud via stier og løyper både fra Langhus, Siggerud, Ski og Oppegård. 1. Langhus speidergruppe har eid og drevet stedet siden 1932.

Stuene

Stuene ligger i hjertet av Nøstvedtmarka og ble drevet av Nordby-speiderne fram til høsten 2019. Følg stier og løyper fra Hebekk, Ås, Langhus og Oppegård.

Bjerkebekk

Hytta ligger vest i Gaupesteinmarka inntil skiløyper både fra nord (Skeidarkollen, Smerta) og vest fra Ski sentrum. Hytta eies og drives av speiderne i Ski.

Bråtan

Bråtan er Skiforeningens varmestue med servering på Enebakksida av Gaupesteinmarka. Det er en gammel husmannsplass syd for Vågvann i Enebakk. Du kommer hit via stier og skiløyper både fra Enebakk og løypenettet i Gaupesteinmarka.

Vangen skistue

Vangen skistue har åpent hverdager kl. 10.00-15.00 og på lørdager og søndager kl. 10.00-16.00. Vangen har kun stengt 17. mai, 24., 25. og 31. desember. Allsidig servering, også middag. Det er mulig å overnatte her og leie stedet til kurs. Du kommer lettest til Vangen fra Bysætermosan, Krokhol eller Sandbakken via stier, sykkelveier og preparerte skiløyper.

Skjelbreia

Skjelbreia disponeres av Oslomarka Trekkhundklubb. Du kommer hit via skogsbilvei fra Bysetermosan eller på turveier/skiløyper/sykkelveier fra Krokhol eller Sandbakken.

Sandbakken sportsstue

Stedet er eid av Oslo kommune og drives av eget vertskap. Turisthytten ligger like ved grensen til Nordre Follo. Her er det allsidig servering, også middag.

Gaupesteinhytta

Hytta ligger i Gaupesteinmarka i Hobøl kommune. Tomter speidergruppe eier og driver stedet. Du kommer hit fra Ski, Smerta, Granerud, Enebakk, Hobøl eller fra løypenettet i Sørmarka.

Rullende moro

Et turmål er også aktivitetsparkene på Kolbotn. Vi tar for oss Pyramiden først, som er et eldorado av en aktivitetspark for skating og scouting. Her kan foreldrene slappe av eller traske rundt på Kolbotn mens de unge koser seg på hjul, bokstavelig talt.

I nærområdet er det både kafeer og spisesteder, og Pyramiden er også veldig lett tilgjengelig både med buss, bil, tog, til sykkel og til fots.

Rett ved Pyramiden ligger også Generasjonsparken på Kolbotn med sine aktiviteter, som en pumptrack-bane og en Tuftepark. En tur rundt Kolbotnvannet er heller ikke å forakte.

Og apropos pumptrack, så vil vi også minne om den flotte, nye pumptracken som ligger på den gamle Shell-tomta midt i Ski sentrum.

Ikke testet pumptrack ennå? Her er en guide til helgens sykkelopplevelse for familien

Trenger du et kart for å komme frem hit, sier du? Det fikser vi selvfølgelig:

Så er det jo selvfølgelig de vanlige «turistfellene» som f.eks. Tusenfryd etc., men vi lar de være i denne omgangen.

Nå tenker vi at du har fått en god del tips å tygge på!

... og en siste ting til slutt

Dersom familien din er av det spreke slaget, og ønsker en skikkelig utfordring, vil vi anbefale en tur til Tonekollen, som er et av Nordre Follos høyeste punkt.

Navnet er angivelig en fordreining av «Tordenkollen», da det smeller ekstra kraftig i tordenvær her, sies det.

Nå vet vi ikke om det stemmer, men det er kanon å ta turen opp dit.

Dette er krevende terreng og et stykke å gå, så ta på gode sko, godt med vann og ei god nistepakke.

For å finne frem, reiser du til Busetermåsan innfartsparkering, og derfra er det skiltet. Det er noen kilometer å gå, bare så du er klar over det, men på veien kan du stoppe innom Vangen skistue, som er beskrevet i stue-oversikten lenger opp i denne sak.

God tur!

Viktige lenker

Vi avslutter med noen viktige lenker. Nordre Follo kommune har en fantastisk, digital turguide, med en knall oversikt over turmuligheter i nærmiljøet. Klikk her for å komme til denne turguiden

Trenger du tips til gode badeplasser i Nordre Follo? Sjekk denne guiden

Dersom du følger denne lenken, kan du se seks gode turforslag for Sørmarka fra DNT.

Utover dette, er det bare å bruke fantasien. Kos deg i sommer – med ultralokale opplevelser.