Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkerende mye søppel på Gjersjøen

Jeg hadde en fin skøytetur på Gjersjøen herom dagen, men ble sjokkert over all søpla langs hele vannet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det dumpes fortsatt søppel fra Gamle Mossevei utfor skrenten ned på isen. I dag fant jeg en drill og en «oppblåsbar Barbara» og mye annet der. Og det er en del søppel overalt ellers rundt vannet. Vannet er populært, og brukes av både lokale og andre. Det er mange bålrester. Det er ikke noe problem, men det festes og fiskes, og tilbake ligger, ølbokser og annet søppel, og i dag til og med ei fiskestang med snelle.

Vannet er populært også blant turskøyterne, men jeg kan garantere at skøyterne ikke forsøpler. I vinter har jeg gått 1200 km på 45 ulike vann i Oslo og på Østlandet, men sett svært lite søppel. Drikkevannskilden Maridalsvannet i Oslo er mye brukt av skøytere, og på gode dager er det hundrevis ute på isen. Og folk går på ski og til fots, og noen lager bål, men det er forbudt å fiske og campe der. Det er aldri søppel å se.

All søpla på Gjersjøen gjør en deprimert. Det er da drikkevann? Vi snakker ikke om bakterier, men om kjemikalier, mikroplast og tungmetaller. Selv om renseanlegget tar seg av mye, er det vel ikke bra dette? Jeg ville ikke likt å drikke vann fra denne sjøen.

Kommunen og vannverket burde skjerme vannet bedre. Info til både lokale og tilreisende, gjennom oppslag, kampanjer, oppsynsfolk som patruljerer, kameraovervåking på spesielle dumpeplasser langs veien, stenging av oppholdslomme, eller et høyt gjerde på strategiske steder. Kommunen har sikkert nok annet å stelle med i disse koronatider, men det bør være mulig å mobilisere teknisk etat, ev. i samarbeid med frivillige. Vi turskøytere pleier å ta med oss andres søppel der vi går, men dette var hinsides hva noen få skøytere makter å ta seg av.

Kommentarer til denne saken