Rotter skadet huset for mer enn en million

Rotteskadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over millionen. Foto: Frende

Rotteskadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over millionen. Foto: Frende

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Når det blir kaldere i været trekker skadedyrene innomhus. Det kan bli skikkelig dyrt. I noen tilfeller har rotter skadet hus for mer enn en million kroner.

DEL

TELEMARK: Mange skadedyrfirma rapporterer nå at rotteplagen er økende. Milde vintre fører til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder.

– Rottene har yngletid både vår og høst, og når kulda setter inn begynner både rotter og mus å trekke inn i varmen, forteller Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring til Telemarksavisa.

Mus kommer inn via åpninger i bordkledningen eller gjennom ventiler og følger rør og kabler inni veggen. Ifølge Slettemoen er det ikke sjelden at de ender opp på kjøkkenet.

Skader for millioner

Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig.

– I Frende får vi jevnlig meldt skader som følge av mus og rotter, de er gjerne uoversiktlige og kommer ofte opp i 100.000-kronersklassen. Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. De dyreste skadene vi har dekket har kostet godt over en million kroner, sier Slettemoen.

Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, og i tillegg spiser de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg. Ødelagte ledninger kan være brannfarlige.

Vær på vakt når du kjøper hus

Forsikringsselskapene får mange meldinger om mus og rotter i forbindelse med eierskifte av bolig.

– Det er smart å gardere seg, spesielt om du kjøper et litt eldre hus, sier Slettemoen.

Hun anbefaler at du sjekker selgers egenerklæring, stiller relevante spørsmål til megleren og ber om tilstandsrapport.

– Ta forbehold i budgivningen om du mistenker skadedyr, sier hun.

Les mer om skadedyrene:

Forebygge selv

Det er mange grep du kan gjøre for å forebygge. Begynn med en runde hvor du sikrer bygningen.

– Pass på at åpninger er tette. Unge rotter og spesielt mus trenger veldig liten åpning for å komme inn, og det er anbefalt å tette alle åpninger større en seks millimeter, sier Slettemoen.

Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent.

– Nedfallsfrukt i hagen og mat og frø som faller fra fuglebrett er også fristende for rotter.

Renhold innomhus er også viktig for å unngå at skadedyrene ikke får ferten av noe de kan spise.

Dekket av forsikringen

En vanlig hus- eller fritidsboligforsikring bør dekke skader som følge av gnagere. Det er likevel lurt å sjekke forsikringen din.

– Noen selskap dekker mus- og rotteskader på standarddekningen, men mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning som du må velge selv og betale litt ekstra for, sier Slettemoen.

At du har rotter i huset innebærer ikke at du har en skade, men når dyrene påfører skader eller det begynner å lukte, kan det være en forsikringssak.

– Det å drive ut dyrene, og sørge for at alle åpninger er tettet slik at dyrene ikke kommer inn igjen, er likevel en jobb kunden selv må ta, før forsikringsselskapene starter utbedring av en slik skade.

Har du rotter eller mus i hus? Dette bør du sjekke.

  • Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt. Rotter er spesielt aktive om natten.
  • Lort: Mus legger igjen små og mørke ekskrementer langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap. Ekskrementene til rotter er sylindriske og på cirka 10-17 mm.
  • Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.
  • Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe. Rottene gnager på omtrent alt, river opp matemballasje, forsyner seg av maten.
  • Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap. Rotter graver gjerne hi i komposthauger eller under skur og terrasser.

 

Artikkeltags