Derfor offentliggjør vi skattetallene

Ansvarlig redaktør i Østlandets Blad, Martin Gray, skriver om hvorfor skatten din ikke er en privatsak.

Ansvarlig redaktør i Østlandets Blad, Martin Gray, skriver om hvorfor skatten din ikke er en privatsak. Foto:

Skatten du betaler er til det offentlige. Det går til fellesskapet, og bidrar til å finansiere velferdsstaten. Derfor er ikke skatten din en privatsak, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.NB! Denne saken er fra 2018. Årets skattelister legges frem på tirsdag.

Som tidligere år publiserer Østlandets Blad skattelister for Follo-kommunene. Mange syns det er helt ok, men noen misliker medienes offentliggjøring av skatteoppgjøret. Det er legitimt å mene begge deler, men for pressen handler ikke dette om å like eller mislike, men om prinsipper.

Vi har lange tradisjoner for åpenhet rundt skatt. I snart 200 år har skatteoppgjøret blitt gjort offentlig i en eller annen form. Før internettets tid måtte man fysisk møte opp på ligningskontoret for å bla i lange lister printet ut kvelden før. Der jeg vokste opp, i Nes på Romerike, var trykking og videresalg av «skatteboka» den største inntektskilden til idrettslaget, og en dugnad som mobiliserte gamle som unge.

Vi respekterer at enkelte syns offentliggjøring av inntekt og skatt er ubehagelig. Samtidig er det prisen vi betaler for åpenhet om hvordan fellesskapet finansieres. En åpenhet som kan svare på sentrale spørsmål om skattebelastningen er lik for folk med lik inntekt og formue, om skattetrykket er rettferdig, eller om det er forskjeller mellom kjønn eller geografi. Om noen av dem som tjener aller mest i landet er blant dem som betaler minst, er det gjennom offentliggjøringen av tallene vi i så fall ser det, og kan ta den debatten.

Manglende offentliggjøring gjør det lettere å legge lokk på skattedebatten, som igjen kan bidra til større forskjeller og mindre rettferdighet i skattepolitikken. Det gjør det også vanskeligere å ansvarliggjøre politikerne, som fastsetter skattepolitikken vår. Får de skattegrepene politikerne tar den effekten de lovet, eller ser vi andre konsekvenser?

Åpenhet om tallene skaper tillit oss imellom, når vi har mindre å skjule. I det perspektivet styrker det også demokratiet.

Artikkeltags