Odd fikk skattesjokk ved første utbetaling fra Nav

SKATTET: Odd Klunderud er lite imponert over skattetatens kundeveiledning.

SKATTET: Odd Klunderud er lite imponert over skattetatens kundeveiledning. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En feil hos Skatteetaten har gjort at personer som mottar Nav-utbetalinger, kan ha blitt trukket for mye i skatt i januar.

DEL

FOLLO: I forbindelse med en omlegging i systemene hos Skatteetaten, har det dukket opp en feil. Nav vet ikke hvor mange som er rammet. Feilen gjør at personer som mottar utbetalinger fra Nav, kan ha blitt trukket for mye i skatt i januar, skriver NRK.

Odd Klunderud fra Ski er en av de uheldige. Han ble 100 prosent ufør 1. desember i fjor og fikk sin første utbetaling fra Nav i denne uken. Der var han trukket cirka 2500 kroner for mye i skatt.

Du må selv kontrollere

– Jeg klarer meg jeg, men den hjelpen og forklaringen jeg fikk av skatteetaten, er jeg ikke særlig fornøyd med. Det var liten eller ingen hjelp å få. Jeg fikk beskjed om å fikse opp i det selv på nettet. Skjemaet jeg skulle fylle ut, var ikke veldig selvforklarende, sier Klunderud, til Østlandets Blad.

Da ØB kontaktet skattekontoret for en kommentar, svarer de følgende på spørsmålet om hva hver enkelt skal gjøre

– Hvis du har fått mindre utbetalt enn vanlig, bør du sjekke skattetrekksmeldingen din. I skattetrekksmeldingen kan du se hva slags trekk den enkelte utbetaler kommer til å benytte. Det er spesielt de som tidligere har mottatt penger fra flere enn Nav, og som har fått tabelltrekk, som kan ha fått for høyt skattetrekk hos NAV. Feil informasjon i skattekortet for 2018 gjør at NAV kan ha trukket skatt av utbetalingen basert på at dette er biinntekt og ikke hovedinntekt, skriver Karoline D. Mirkovic i en mail.

Kan få tilbakebetalt

De som er omfattet må selv endre skattekort til prosenttrekk for å få riktig skattetrekk fremover. Nytt skattekort kan bestilles på skatteetaten.no. Husk å huke av for prosenttrekk. Du kan også ringe Skatteetaten og be om et nytt skattekort med prosenttrekk. Skattekortendringene vil deretter bli hentet elektronisk av NAV.

Hvis du har blitt trukket for mye i skatt og ønsker å få dette tilbakebetalt nå, kan du ta kontakt med NAV etter at du har bestilt nytt skattekort. De vil deretter tilbakebetale differansen.

I en pressemelding skriver Skatteetaten at feilen kan ramme dem som mottar uføretrygd, pensjon og overgangsstønad, sykepenger, foreldrepenger, svangerskapspenger, arbeidsavklaringspenger, dagpenger, omsorgspenger og pleiepenger fra NAV.

Utrygg på om han har gjort det riktig

«Skatteetaten beklager ulempene som et feilaktig høyt skattetrekk kan medføre. Vi samarbeider med NAV om tiltak for å redusere omfanget og finne gode løsninger», heter det videre i pressemeldingen.

Klunderud fra Ski, er usikker på om han har fylt ut skjemaet på riktig måte, men tenker samtidig på dem som ikke er brukere av data.

– Det lille jeg fikk av informasjon fra skatteetaten, gjør meg utrygg på om jeg har gjort tingene riktig. Jeg får kontrollringe i ettermiddag og håper jeg treffer en som kan hjelpe meg. Men tenk på dem som ikke er på nettet. Hva skal de gjøre for å få rettet opp i feilen, sier Klunderud.

Artikkeltags