Lurer du på noe med skattemeldingen?

Seniorrådgiver Roar Lyby fra Skatt øst har svart på dine spørsmål om skattemeldinge. Se svarene nederst i saken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) er sendt ut og leveringsfristen er 30. april. I disse dager er det mange som har ulike spørsmål knyttet til skattemeldingen.

–  Spørsmålene kan blant annet dreie seg om føring av inntekter og fradrag, forteller Roar Lyby.

Husk fradragene

For eksempel er rentefradraget på private lån ikke forhåndsutfylt, men noe du selv må legge til. Pendlerfradrag og foreldrefradrag knytter det seg ofte også spørsmål til. Lyby ønsker å minne om at alle må sjekke skattemeldingen sin. Er det feil i forhåndsutfylte opplysninger fra for eksempel arbeidsgivere eller banker, må dette rettes.

– Husk at det er du som har den beste informasjonen om dine økonomiske forhold. Bruk litt tid til å tenke tilbake på fjoråret. Hva skjedde i 2016 som kan ha betydning for skattemeldingen ? Kanskje har du kjøpt leilighet, arvet, giftet deg eller blitt aleneforsørger? Ikke risiker å få tilleggsskatt fordi du ikke har sjekket tallene. Det er viktig at alle tar seg tid til å gjøre denne jobben, påpeker Lyby.

Se svarene fra nettmøtet nederst i saken

Noen gode nyheter

I år har altså skattemeldingen fått nytt navn, i forbindelse med at vi har fått en ny skatteforvaltningslov. I praksis innebærer dette ingen store endringer for folk flest.

– Men noen nyheter kan vi jo by på også i år, forteller Roar.

Blant annet kan man i år delegere innlevering av skattemeldingen, for eksempel til en god nabo, en revisor eller en annen som kan hjelpe deg.

– Det er en forenkling, og en god nyhet for alle de som trenger hjelp med å kontrollere skattemeldingen sin.

Du kan få mer tid på deg

Dersom du ikke skal endre noe på skattemeldingen etter at du har sjekket den, trenger du ikke å gjøre noe mer. Ingen signatur, ingen innsending. Det gjelder både den elektroniske og papirutgaven.

Rekker du ikke å sjekke alle tall og gjøre endringer før 30.april kan du søke om utsettelse og få opp til en måned ekstra på deg.

– Søker du utsettelse elektronisk, blir søknaden automatisk innvilget, opplyser Lyby.

Er du næringsdrivende, må skattemeldingen leveres elektronisk som næringsdrivende. Fristen er 31.mai.

Lurer du på enda mer?

Det var mange og varierte spørsmål fra leserne til rådgiverens nettmøte, noe han er veldig fornøyd med.

– Det er fint at folk er oppmerksomme på at de må sjekke skattemeldingen. Selv om den er forhåndsutfylt, er det ikke dermed sagt at den er ferdigutfylt, påpeker han.

For å hjelpe deg som fortsatt lurer på noe med skattemeldingen, har Skatteetaten utvidet åpningstidene på telefon og Facebook-chat fram mot leveringsfristen. Torsdag og fredag kan du ringe eller chatte fra 8:00 til 18:00. Lørdag kan du chatte fra 10:00 til 16:00, og på søndag er det åpent på telefon og chat fra 14:00 til 20:00.

Laster nettmøte...

Artikkeltags