SKI: Det sitter noen på fortauene og tigger, ellers er fattigdom lite synlig i Norge.


– Det er enklere å snakke om at du er psykisk syk enn at du er fattig. Dette er et tabu, og økonomi er noe av det mest private vi har. Men vi kan ikke lene oss tilbake og akseptere at noen har det ille, sier Tuva Moflag.

Hun er ordførerkandidat for Ap i Ski, og vi møter henne sammen med stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (Ap), som også sitter i kommunestyret.


Duoen er spesielt opptatt av de fattige barna, som lett blir stående utenfor, når de andre farter til og fra aktiviteter. De frykter at dette kan få store konsekvenser, også senere i livet.

Les også: Får ordførerråd fra eks-ordføreren


– Hva kan kommunen gjøre for å bedre på dette?


– Vi foreslår et aktivitetskort, som organiseres av NAV. Da trenger du ikke fronte fattigdommen flere steder. Kortet kan du bruke om du vil gå på skiskole, bli med en kompis på kino eller ta en tur i svømmehallen.


Norge blir ofte omtalt som verdens rikeste land.


– Vi er ikke et godt forbilde hvis barnefattigdommen fortsetter å øke, advarer de to kvinnene.

Heldagsskole og mat

Lenge før de fleste andre begynte Gunvor Eldegard å snakke engasjert om heldagsskole.


– Det er noe grunnleggende vi må gjøre for å demme opp for fattigdom. Vi må få de voksne i jobb og sørge for å innføre heldagsskole med skolefrukt og skolemat.


Ap i Ski har også to andre fanesaker de mener vil ha betydning. Partiet vil at barnetrygden ikke skal tas med i beregningen til sosialstønad, og at 2700 kroner i måneden er for dyrt for en plass ved skolefritidsordningen (SFO) i Ski.


– Det er feil at timene på SFO skal være så dyre, og vi er redd for at det vil føre til at barn som er litt for små til å klare seg selv, må gå hjem til tomt hus. Vi må prioritere tidlig, for det er vanskelig å vinne igjen en tapt barndom.

Klikk deg tilbake til forsiden av øb.no her