Gå til sidens hovedinnhold

Ski-forfatter Atle Næss tar med seg sin nye kritikerroste roman og stiller til bokbad på biblioteket i Ski

Artikkelen er over 1 år gammel

Forfatter Atle Næss starter det nye året som badegjest når Nordre Follo bibliotek, avdeling Ski arrangerer bokbad tirsdag kveld. 70-åringen stiller opp for å snakke om den nye, kritikerroste romanen "Blindgjengene".

SKI: I intervjuet Atle Næss med ØB i forbindelse med lanseringen av "Blindgjengere", spilte Næss inn at det kunne bli den siste romanen fra hans hånd. Hvor vidt han vil utdype dette temaet i kveld, gjenstår å se, men biblioteksjef for Norde Follo bibliotek i Ski, Leikny Wiersholm Egeland, kan love en interessant bokkveld.

– Næss vil først og fremst fortelle om «Blindgjengere». Den handler om en ung tysk soldat og ei ung norsk jente som forelsker seg da han er innkvartert på gården hos hennes familie under andre verdenskrig, forteller biblioteksjef Wiersholm Egeland.

– Kom og hør hvordan boka ble til, mer om innholdet, og møt en engasjert og kunnskapsrik forfatter, legger hun ivrig til.


– Må krysse noen moralske grenser

Som mange av bøkene til Atle Næss er «Blindgjengere» også en historisk roman. Handlingen er hentet fra 2. verdenskrig og er en av få fortellinger på norsk om krigen i Norge sett med tyske øyne.

– Den mannlige hovedpersonen kommer til et lite bygdesamfunn i Norge. Her treffer han en kvinne, de forelsker seg, får barn og gifter seg. For å kunne inngå ekteskap, må den tyske soldaten krysse noen moralske grenser, som får konsekvenser. For å få dette til å gå i hop måtte jeg konstruere en del dramatikk, som Næss selv omtalte boka i et tidligere intervju med ØB.

LES OGSÅ: Atle Næss' nyeste bok blir kanskje den siste: – Den lekne oppfinnsomheten er nok litt sløvet med årene

Høster mye anerkjennelse

Atle Næss debuterte som forfatter i 1975 og har skrevet en rekke bøker, både for barn, ungdom og voksne. Forfatterskapet hans består av skjønnlitteratur og fagbøker. Næss er trolig mest kjent for sine historiske romaner som «Kraften som beveger» og «Den tvilende Thomas», og har også høstet stor anerkjennelse for sine sakprosabøker om blant annet Edvard Munch, Nidarosdomen, Martin Luther og Galileo Galilei.

Bøkene hans er oversatt til flere språk.

Kveldens arrangementet på biblioteket i Ski er gratis.

Kommentarer til denne saken