Ski IL Fotball med en annerledes dugnad

Ski Fotball håper disse containerne vil bli fylt til randen ofte. Her er Jan Astorri (foran til venstre) sammen med tre av klubbens samarbeidspartnere. Stående fra venstre: Ann-Christin Bøhren, Villenga barnehage, Merete Hagen Schill, Stil. Sittende til høyre: Espen Pettersen fra Ski Øst.

Ski Fotball håper disse containerne vil bli fylt til randen ofte. Her er Jan Astorri (foran til venstre) sammen med tre av klubbens samarbeidspartnere. Stående fra venstre: Ann-Christin Bøhren, Villenga barnehage, Merete Hagen Schill, Stil. Sittende til høyre: Espen Pettersen fra Ski Øst. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

SKI: Jan Astorri og Ski IL Fotball vil ha de brukte klærne dine. Da kan du være med å støtte den lokale fotballklubben og samtidig hjelpe mennesker som er dårligere stilt enn oss her på berget.

Du har kanskje lagt merke til containerne selv. Så langt er det plassert ut fire stykker rundt omkring i Ski. Planen er at det til slutt vil være i overkant av ti containere i vårt nærområde. Utfordringen så langt har vært å finne grunneiere som er villige til å ha en container stående på sin tomt.

– Mange er redde for at det skal bli forsøpling rundt disse containeren. Jeg kan på en måte forstå det, sier Jan Astorri i Ski IL Fotball. Han er primus motor for prosjektet. Firmaet som drifter disse containerne, Renotec, har imidlertid noen forpliktelser.

– Renotec har ansvaret for henting av klærne og renhold rundt containeren. De plikter seg til å holde det rent og pent rundt alle returpunktene, påpeker Astorri.

En god sak

– Hvordan kom dere på denne ideen?

– Vi ble faktisk kontaktet av Renotec. De følte de hadde et område her i Follo hvor de ikke hadde noen god dekning, og ønsket et samarbeid med Ski. Vi har holdt på siden februar med å få containere på plass, og sikkerhetsklarert. Det har tatt litt tid fordi det ikke har vært produsert nok containere, sier Astorri.

Renotec samarbeider med lag og foreninger over hele landet, og dette er en fin dugnad som kan gi penger i klubbkassen. Samtidig bidrar man til å hjelpe mennesker i land som trenger det. Klærne sendes til blant annet Afghanistan og flere land i Afrika. Her får den lokale befolkningen klær de kan selge videre for å tjene til livets opphold.

– Dette kan være en fin måte å få inn litt penger til klubben på. Samtidig bidrar man til at mennesker i andre land får det bedre, sier Astorri.

– Hvor mye håper dere at dette kan gi dere?

– Det er veldig vanskelig å si. Vi håper på 30 000 kroner i kvartalet, men da skal det ganske mange kilo til. Vi får én krone pr. kilo, forteller Astorri.

Erfaringer fra andre idrettslag viser at en klubb som skaffer 10 utplasseringsavtaler til containere i sitt distrikt bør kunne forvente en inntjening på 60 000 kroner pr. år. Klubbene som tjener mest skal ifølge Renotec tjene over 30 000 kroner per måned.

Ønsker å støtte

Derfor er det viktig med flere containere, og selvsagt at disse fylles. Fire containere er altså allerede på plass i Ski. Disse står ved DNB i Kirkeveien, Villenga barnehage, ishallen i Ski og ved inngangen til Ski stadion. Den femte vil bli plassert hos Stil renseri ganske snart.

– Vi i Stil er opptatt av å støtte den lokale idretten. Ved å støtte Ski IL Fotball i dette prosjektet hjelper vi også folk som er svakere stilt. Det er jo en vinn-vinn-situasjon det, sier Merete Hagen Schill i Stil.

For Ski Øst, som eier tomten utenfor DNB, var det naturlig å si ja til containeren.

– Vi er jo et selskap som jobber med å utvikle Ski. Ski IL er en sentral partner på mange måter. Her støtter vi et lokalt idrettslag samtidig som det er et godt miljø og bistandselement i det også. Litt Kinderegg egentlig, sier Espen Pettersen i Ski Øst.

Man skulle tro at potensialet også er stort ved Villenga barnehage, hvor gjenglemt tøy sikkert kunne bidratt til å fylle en container eller to. Det er nok likevel ikke dette tøyet som havner i metallboksen.

– Det er flott at mennesker i andre land kan dra nytte av det vi kaster. En container utenfor hos oss er fint for forelder som ønsker å gi bort brukt tøy til et godt formål, sier Ann-Kristin Bøhren i Villenga barnehage.