Vil avfrede nedbrent depot i Ski magasinleir

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nesten ti år etter at den fredede depotbygningen i Ski magasinleir brant ned til grunnen, oppfordres Riksantikvaren om å avfrede depotet.

DEL

SKI: Det er Akershus fylkeskommune som ber Riksantikvaren avfrede det nedbrente depotet i magasinleiren. Depotet brant ned til grunnen i mai 2008. Bare en haug med svarte stokker ligger igjen i en haug.

I fjor sommer ga fylkeskommunen eieren tillatelse til å fjerne brannrestene. Men depotbygningen er formelt fremdeles fredet. I og med at det ikke er aktuelt å bruke kulturminneloven til å pålege eieren å gjenreise en kopi av den nedbrente bygningen, anmoder Akershus fylkeskommune Riksantikvaren om å avfrede depotet.

Fredet i 2004, brant ned i 2008

Ski magasinleir ble vedtatt fredet etter kulturminneloven i 2004. Det var Riksantikvaren som sto for vedtaket om fredning. Fredningen omfatter de to vognmagasinene og depotbygningen i tømmer. Da var anlegget fremdeles i statlig eie. Så ble det solgt til private eiere.

Den fredede depotbygningen brant ned til grunnen 27. mai 2008.

Grunnlaget for utviklingen av Ski

Etter brannen skrev artillerioffiser Bjørn Innset en nekrolog over depotet i Ski magasinleir. Han skrev at Riksantikvaren vurderte den store trebygningen som mest sentral i den tidstypiske og vernede bygningsmassen som skulle stå igjen etter Forsvarets mer enn hundre år lange tilstedeværelse i Ski. Militærstrategiske vurderinger lå bak flyttingen av Artilleriets magasiner i 1897 fra en utsatt plassering ved Fredrikstad til Monsrud i Ski.

– Ved siden av jernbanens aktivitet kom virksomheten ved Artilleriregiment nummer 1 til å legge grunnlaget for utviklingen av det noen i dag ynder å omtale som Skibyen, skrev Innset i nekrologen over det nedbrente depotet.

I juli året før, altså i 2007, ble leirens vernede administrasjonsbygg fra 1886 flammenes rov.

Artikkeltags