Ski MC aksjonerte for å bli sett. Ikke én av dem brukte refleksvest

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

SKI: - Nå er vi her igjen. Se oss! sto det på flaggene som første- og sistemann i kortesjen kjørte rundt med da medlemmer fra Ski MC-klubb aksjonerte i Ski sentrum lørdag.

Se oss-aksjonen er en landsomfattende aksjon som Norsk Motorcykkel Union (NMCU) står bak. Målet er å minne andre trafikanter om at nå er motorsykkelsesongen i gang.

Les mer om Se oss-aksjonen her:

Torsdagens tragiske ulykke i Vestby, der føreren av en motorsyklkel omkom og passasjeren er livstruende skadet,  er en påminnelse om hvor sårbare tohjulingene er i trafikken. Uansett hvem som gjør feil, er det som oftest motorsyklistene som får smellen.

Én drept, kameraten livstruende skadet i MC-ulykke i Vestby:

Gråvær og regn ingen hindring

I regnværet lørdag var det sju motorsyklister fra Ski MC-klubb som stilte opp for å delta i aksjonen.

- Vi hadde ikke bestilt dette været, for da hadde det kommet flere, sier Solveig Haugland fra Ski.

- Så interessen for motorsykkel er størst når det er fint vær?

- Ikke for de mest hardbarka; for dem spiller været ingen rolle. Men det er sesongavhengig, påpeker Geir Strand fra Langhus.

Han representerer også NMCU under aksjonen.

For med våren dukker også motorsyklistene opp. Utfra ingen steder, for vinteren har kanskje fått oss til å glemme at det ikke bare er vi på fire hjul på veien. Se oss-aksjonen skal gjøre vanlige bilister bevisste på at nå er MC-folket på banen igjen. Vi må se dem, og se etter dem.

- Ikke bevist at vest har noen effekt

Så hvorfor er det ingen av de sju medlemmene fra Ski MC-klubb som har refleksvest utenpå den mørke skinndressen?

- Det er ikke entydig at vest bidrar til det. Det som bidrar, er kontraster. Hvis du kjører mot en gul kornåker og det er mye sol, er det ingen som ser en gul vest, påpeker Frode Thorslund.

- Det er ikke beviselig at det har den effekten man tror, skyter Geir Strand inn.

Kan bli en sovepute

Motorsyklistene mener at refleksvest fort kan bli en sovepute for andre som beveger seg i trafikken. Bilistene skal se dem fordi vi er oppmerksomme på at det kan komme en motorsykkel.

- Gul vest skal brukes hvis noen står på veikanten og har motorhavari eller lignende. Bilistene må kunne se oss uten at vi har vest på, erklærer Are Kjersem fra Langhus.

- Skummelt å alminneliggjøre gul vest

Gul vest skal altså signalisere fare. Jo mer man bruker dette faresignalet i hverdagen, desto mindre vil vi legge merke til den, er en oppfatning de deler, i alle fall dem som tar ordet da ØB møter gjengen ved Statoil i Ski før de skal ut og kjøre.

- Hva ser du når du møter en motorsykkel? Kjørelys foran er en større kontrast enn en gul vest. Det er skummelt å alminneliggjøre en gul vest, er blant kommentarene.

- Det er derfor vi snakker om å se oss. Bilistene skal være bevisste. Hvis man ikke kommer i skrikende farger, skal vi bli kjørt ned da?

- Ikke legg deg i dødsonen!

Samtidig er medlemmene i Ski MC-klubb som vi snakker med, klare på at også motorsyklistene har et stort ansvar.

- Du skal ikke legge deg i dødsonen på en bil. Da vet du at du ikke blir sett. Vår egen oppførsel og vår egen bevissthet er det eneste vi kan være sikre på.

Bruker lys og lyd

Frode Thorslund kjører E18 Mosseveien til og fra Fornebu hver dag.

- Det som gjør at folk ser meg, er at jeg bruker blinklys. Da skaper jeg en kontrast, og det er et langt bedre virkemiddel enn en gul vest. Og jeg har en sykkel med lyd, så jeg kan gi litt ekstra gass og dermed signalisere at her kommer jeg, sier han med et smil.

Et felles ansvar

At refleksvest ikke er veien å gå for å bli sett i trafikken, er det stor enighet om. Det er også enighet om én ting til:

- De aller fleste bilistene er veldig hensynsfulle, så lenge de er klar over at vi er der. Det er også vårt ansvar å opptre på en fornuftig måte i trafikken. De fleste av motorsyklistene oppfører seg, men det er noen som ikke gjør det. Vi har også et ansvar for å ta hensyn.

Artikkeltags