Her samler elevene inn stygge ord og gir dem til ei heks

SAMLET INN: Axel Bjurstrøm fra elevrådet samlet inn konvolutter med stygge ord.

SAMLET INN: Axel Bjurstrøm fra elevrådet samlet inn konvolutter med stygge ord. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I tre uker har alle elevene ved Ski skole jobbet med prosjektet «Framsnakk». Målet er at elevene skal være hyggeligere mot hverandre.

DEL

SKI: Det hele startet med at lærere og elevrådet satte seg ned for å komme med løsninger på hvordan elevene kunne snakke penere til hverandre. Etter kort tid ble de enige om å jobbe mye med «Framsnakk".

– Det har vært litt bråk på skolen. Vi ville tenke nytt, og vi hadde mange forslag på hvordan vi kunne gjøre ting bedre. Men vi landet på ord – og hvordan vi bruker ordene med og mot hverandre, forteller Maria Lysne i elevrådet ved skolen.

Elevene jobbet i klassen om hva krenkende språk betyr, og ikke minst om hvordan kroppsspråket er når man snakker.

– Vi hadde kick off en fredag med film, spørsmål, råde bånd, ballonger og fyrverkeri. I ukene etter har vi jobbet med ulike ting. Blant annet har alle elever ved skolen laget et hjerte med et pent ord inni. Disse hjertene er hengt opp over alt på skolen, forteller Maria Mikaelsen.

Filmen som ble vist var laget av elevene og noen lærere, hvor to bestevenner ble skilt av en ny elev ved skolen.

– Den nye eleven utestengte den ene bestevennen, beskriver Maria.

Framsnakk

Substantivet framsnakking og verbet å framsnakke ble for alvor kjent i media i sommer, og ordene er aktuelle igjen i disse dager, blant annet etter at kronprinsen «framsnakket» sin storesøster. Framsnakking er spredd via Facebook, der ordet har fått denne definisjonen: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking.»

Kilde: Språkrådet

– Vi skal være forbilder

Skolen har også investert i refleksvester med «Framsnakk» på. Disse vestene har elevrådet gått med i friminuttene.

– De som har følt seg utenfor eller blitt kalt noe, har kunnet komme til oss og fortelle om det. Så har vi forsøkt å løse det på en ordentlig måte, forteller Axel Bjurstrøm.

De fire elevrådsrepresentantene er veldig bevisste på sin rolle i dette prosjektet.

VESTER: Patrick Helland Anderson, Axel Bjurstrøm, Maria Mikaelsen, Beate Lysne fra elevrådet har gått med refleksvester i friminuttene for å forhindre at elevene er slemme mot hverandre.

VESTER: Patrick Helland Anderson, Axel Bjurstrøm, Maria Mikaelsen, Beate Lysne fra elevrådet har gått med refleksvester i friminuttene for å forhindre at elevene er slemme mot hverandre. Foto:

– Vi som er eldst på skolen skal være gode forbilder. Det er viktig at de yngre har noen eldre å se opp til. Derfor har det vært viktig at vi som er eldst har gått med disse vestene, slik at de yngre ser at det går an å ordne opp, sier Patrick Helland Anderson.

Vennebenk

«Framsnakk» prosjektet ble avsluttet fredag før vinterferien. Alle elevene samlet seg i skolegården, hvor en trollkvinne kom for å samle inn de stygge ordene som elevene hadde lagt i konvolutter.

HYGGELIGE ORD: En trollkvinne samlet inn hyggelige ord og la dem i en koffert da Ski skole markerte avslutningen på "Framsnakk" prosjektet.

HYGGELIGE ORD: En trollkvinne samlet inn hyggelige ord og la dem i en koffert da Ski skole markerte avslutningen på "Framsnakk" prosjektet. Foto:

– Er det mange ord som skal samles inn, spurte trollkvinnen.

– Ja, svarte elevene, mens de i elevrådet gikk rundt og samlet inn konvolutter fra hver klasse med stygge ord.

Alle konvoluttene ble lagt i en koffert som trollkvinnen låste før hun tryllet bort ordene. For sikkerhets skyld tok hun også med seg kofferten i det hun forlot skolegården.

Elevene har også fått en vennebenk. Den kan elever som føler seg alene sette seg på. På den måten kan andre elever se at den eleven vil ha noen å leke med.

– Vi får håpe at den ikke blir brukt så mye, sa Patrick.

Selve prosjektet er nå over. Men elevrådet og lærerne håper at «Framsnakk» har fått elevene til å tenke litt mer over hva de sier. Hjertene og plakatene som henger på veggene på skolen vil bli hengende, slik at elevene blir minnet på å snakke pent til hverandre hver dag.

HJERTER: Alle elevene ved Ski skole har laget et hjerte med et hyggelig ord på. Hjertene er hengt opp rundt om på skolen. Maria Mikaelsen, Beate Lysne, Patrick Helland Anderson og Axel Bjurstrøm fra elevrådet er stolte av arbeidet.

HJERTER: Alle elevene ved Ski skole har laget et hjerte med et hyggelig ord på. Hjertene er hengt opp rundt om på skolen. Maria Mikaelsen, Beate Lysne, Patrick Helland Anderson og Axel Bjurstrøm fra elevrådet er stolte av arbeidet. Foto:

Barneombudet roser "Framsnakk"

Over 40.000 barn opplever mobbing på skolen. Hos Barneombudet er de svært positive til lokalt, forebyggende initiativ mot mobbing og krenkelser.

– Det er kjempefint at Ski skole har tatt grep, og at de har snudd baksnakking om til å si noe fint om andre. Gode ord utløser gode følelser. Elevene blir mer bevisste på at mobbing kan være å snakke stygt til eller om hverandre, sier Helene Kløcker, seniorrådgiver i Barneombudet.

Hun roser også at elevrådet er så sterkt involvert i prosjektet.

PLAKATER: Patrick Helland Anderson, Beate Lysne, Maria Mikaelsen og Axel Bjurstrøm fra elevrådet er stolte av det elevene ved skolen har gjort for å bedre miljøet.

PLAKATER: Patrick Helland Anderson, Beate Lysne, Maria Mikaelsen og Axel Bjurstrøm fra elevrådet er stolte av det elevene ved skolen har gjort for å bedre miljøet. Foto:

– Det er vi veldig glade for her hos Barneombudet. Vi jobber mye med at barn skal bli hørt, for barna vet hvor skoen trykker. Dette er medvirkning i praksis, sier hun.

Hva skal til for at Framsnakk skal vare på Ski skole, og ikke gå i glemmeboken?

– Dette er begynnelsen på noe bra, og hele skolen ser ut til å være med. Jeg tror det er viktig at man ikke ser på dette som en kampanje som er avsluttet. Det kan tas opp igjen, elevene kan snakke sammen i klassen og de kan snakke med voksne, sier Kløcker.

Hun påpeker at barn også kan være rollemodeller for voksne, og si stopp når de hører andre baksnakke.

– Vi får aldri nok av barn og voksne som kan snakke fint sammen, minner hun om.

Artikkeltags