SKI: Ski Storsenter ble torsdag kåret som vinner av NCSC Bærekraftprisen 2022, under årets Kjøpesenterkonferanse i Bergen. (Nordic Counsil of Shopping Centers). De nominerte kjøpesentrene til prisen var Downtown i Porsgrunn, Galleriet i Bergen og Ski Storsenter.

– Vi er veldig stolte. Det var kjempegøy å bli ropt opp foran 500 mennesker og vinne prisen. Det er en inspirasjon til videre arbeid, sier senterleder Gro Collett til ØB.

Senteret vinner 10.000 kroner. De er foreløpig usikre på akkurat hva som skal skje med pengene. Men at det skal brukes på bærekraft, er de helt sikre på.

Deles ut årlig

NCSC Bærekraftprisen deles ut årlig, men det har vært noen år siden sist, på grunn av pandemien.

– Det er en del priser som deles ut. Det er større fokus på bærekraftsarbeid. Det at er med har gjort at vi har satt arbeidet i et større system, og å systematisere og dokumentere mye av arbeidet.

Spart mye på effektivisering

Collett sier senteret skal jobbe videre med ulike prosjekter og de skal teste ut flere pilotprosjekter, uten at hun vil røpe hva dette er i detalj.

– Vi har vært tidlig ute med digitalisering, spare på kostnadene og å få ned energibruken.

Collett legger til at kostnadene på energibruken hadde vært langt høyere nå i forbindelse med høye strømpriser, dersom de ikke hadde effektivisert energibruken.

– Vi er vant til å måle temperatur, co₂, fuktighet og radon.

Hun forklarer at de har spart 1,6 millioner kilowatt på effektiviseringen.

Juryens begrunnelse

– De tre finalistene viser alle at de utfører sitt bærekraftsarbeid for å ivareta mennesker, lokalsamfunn og forvaltning av bygningsmassen med svært gode resultater. I tillegg til sin generelle bredde har vært senter også sine særpreg hvor de viser at de er en «frontrunner».

– Vinneren utmerker seg med et svært engasjert senterteam som er både innovative og opptatt av å skape et kjøpesenter som inngår i steds/byutvikling ved å ta i bruk ny teknologi, engasjere leietagerne, inkludere kundene og lokalmiljøet og tatt en rolle for bedre ivaretagelse av enkeltmennesker i nærområdet. Alt dokumenteres med høy måloppnåelse innenfor KPI’ene på eksempelvis energibruk, vann og avfallshåndtering. Fokus på sine ansatte og samfunnsansvar med ulike prosjekter og aktiviteter gjennom året er også senterets sterke side.

Juryen lot seg spesielt imponere over den fine «senterhagen» hvor de i samarbeid med leietageren Mester Grønn har laget en oase som benyttes av pollinerende insekter, kunder, lokalmiljøet og ikke minst barnehagene som kommer for å lære om plantene.