Si ja til døgnåpen legevakt!

Feilgrep: Det var et stort feilgrep å avvikle skadelegevakten i Ski, mener Ola Øygard og Ski Sykehus' Venner.

Feilgrep: Det var et stort feilgrep å avvikle skadelegevakten i Ski, mener Ola Øygard og Ski Sykehus' Venner.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.SKI: Legevaktordningen i Follo fungerer ikke godt. Pasienter som trenger hjelp her og nå blir sendt på rundgang mellom fastlege eller vakthavende kommunal legevakt og eventuelt røntgen på Ski sykehus, før de får komme til Ahus for behandling. Og ved hvert ledd er det til dels lang ventetid og mye transport. Telefonsystemene fungerer dårlig, særlig om man krysser kommunegrensene. Åpningstidene varierer etter hvilken ukedag og når på døgnet du trenger hjelp. Follo-kommunene har organisert daglegevakten ulikt, og den går den på omgang mellom fastlegene. Ski kommune har sine egen daglegevakt og fastlegekontor i kjelleren på Ski sykehus. Det betyr at akutt syke pasientene også «går på omgang» hit og dit, før de endelig får behandling. Pasienthistorier røper at det kan ta 12 timer eller mer for en Follo-beboer å få gipset en brukket arm. Slik skal ikke akutt syke mennesker ha det.

En etterlengtet trygghet

Ved akutt sykdom eller skade følger det både smerter og angst. Da bør pasienter og pårørende bli spart for ekstra belastninger som skyldes en dårlig organisert legevakttjeneste. En legevakt på ett sted, åpen døgnet rundt, året rundt, vil gi Follo-befolkningen en etterlengtet trygghet for rask og god behandling når akutt sykdom eller skade oppstår. Med personell som har kompetanse på akuttmedisin samlet på ett sted, og hvor det er tilgang på røntgen og laboratorium, vil pasientene sikres økt kvalitet og effektivitet i behandlingen. Det vil også lette presset på den enkelte kommunes egne helsetjenester, ettersom kravene til disse stadig blir større.

Grundig prosess

Legevaktordningen for Follo skal gjennom en grundig prosess før beslutningen tas. Mange instanser skal «høres», og bra er det. Men vi er bekymret for at de viktigste aktørene ikke blir lyttet til: Pasientene og de som «står i det», det vil si de som har ansvaret og de som jobber direkte med pasientene i dagens situasjon. Deres erfaringer og vurderinger må telle mest! Noen pasienthistorier blir slått opp i mediene. Les dem, og gjør dine refleksjoner. Skal en småbarnsmor vente i mange timer med et skadet barn på armen fordi røntgen og gipsing er organisert på to forskjellige steder, milevis fra hverandre? Og for hver historie som kommer i avisen, er det altfor mange som ligner.

Erfaringene viser at det var et stort feilgrep å avvikle skadelegevakten på Ski. Både leger og sykepleiere som jobbet der, advarte mot dette. De ble ikke hørt. Pasientene – dine velgere – ble taperne. Nå er muligheten der til å sikre en førsteklasses døgnåpen legevakt for Follos befolkning på Ski sykehus. Tar du ansvaret?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken