Lokalmedisinsk senter i Follo kan etableres allerede fra nyttår

Politisk og administrativ ledelse i Follo fikk en nyttig omvisning på legevakten av seksjonsleder Elisabeth Sogge.

Politisk og administrativ ledelse i Follo fikk en nyttig omvisning på legevakten av seksjonsleder Elisabeth Sogge.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SKI: Et samlet Folloråd var svært fornøyd med nyhetene sykehusdirektør for Ahus, Øystein Mæland, hadde med fra Ahus til Ski sykehus. Torsdag ettermiddag var politikere og ansatte ved Ski sykehus invitert av Follorådet til en orientering om dagens og framtidig bruk av lokalene på Ski.

I juli sendte ledelsen ved Ahus et orienteringsbrev til Follo-kommunene, som både omhandlet etableringen av lokalmedisinsk senter (LMS) og en mulig nedleggelse av skadelegevakten på Ski, som er en satelitt av Ahus sin drift på dagtid, som Follo legevakt driver på kveldstid.

LMS på plass tidligere enn forventet

Etter en omvisning og en gjennomgang av hvilke tjenester som tilbys på Ski, fortalte sykehusdirektøren at det nå jobbes med utviklingsplaner for Ahus, og hvordan Ski passer inn i de framover.

- Jeg starter med en god nyhet. Follo-kommunene har bedt om få leie de tomme plassene fra palliativ enhet for fem år, og de forhandlingene er nå avsluttet. Det betyr at det er mulig å etablere inntil 20 sengeplasser i et lokalmedisinsk senter allerede fra nyttår. Altså mye tidligere enn om det skulle blitt bygget et helt nytt bygg.

Tid er ett av de viktigste argumentene fra ansatte på skadelegevakten til at den ikke skal legges ned. Ifølge overlege Ole Karlsrud er det medisinsk sett hipp som happ hvor folk behandles, men han mener avstanden fra Follo til Ahus er for lang for pasienter som må flyttes. Det fikk også Mæland føle på da han ble sittende i kø fra Lørenskog til Ski. Turen på 37 kilometer tok ham en time og tre kvarter.

Vil pasientenes beste

Ifølge Mæland ser Ahus-ledelsen nå på grunnlaget for en samhandlingsarena med pasienter og spesialister.

- Vi må støtte hverandre for å gi et best mulig tilbud til pasientene. Derfor ser vi for oss dagsykehus i en helhet.

Han sier at Ahus heller vil øke aktivitetene på Ski enn å avvikle. Blant annet gjelder det ytterligere økning i kreftbehandling og muligheten for å etablere dialysebehandling på Ski.

Etter mange punkter som taler for alt som gjøres på Ski sykehus, ville Ola Øigard fra Pensjonistpartiet og Ski sykehus`venner fortsatt vite svaret på hva som skjer med skadelegevakten.

- Her på Ski kommer pasientene ofte med henvisning fra primærhelsetjenesten. På Nordbyhagen (Ahus) kommer de fleste til skadelegevakten uten henvisning. Med nye krav fra helsemyndighetene, er skadelegevakten moden for vurdering. Vi må finne bedre og tydeligere løsninger mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten. Om skadelegevakten avvikles, må vi ha skademottak på sykehusene til enhver tid, var svaret fra Mæland.

- En gledens dag

Nina Sandberg, ordfører på Nesodden og leder av Follorådet, er svært fornøyd med hva Mæland hadde å si.

- Vi har hatt en godt samarbeid og jeg er glad for at det gikk fint med forhandlingene. Det betyr at vi kan realisere lokalmedisinsk senter, og at Ahus ønsker å informere, og involvere oss, sier hun.

Sandberg tolker signalene fra Ahus som at de ønsker å bli værende på Ski, og uttaler at det er godt for Follo.

- Nå kan samarbeidet utvikles, og arbeidet med LMS kan starte tidligere enn vi noen gang turte å håpe på. Dette er en gledens dag for Follo, avslutter hun.

Artikkeltags