SKI: Førsteklassingene ved Ski videregående har de siste åtte ukene tatt for seg ulike produkter for å finne ut om produktene er bærekraftige.

Det tverrfaglige prosjektet som de vel 100 elevene har vært med på, gikk under navnet «Må jeg gå naken, eller? – Er det mulig å forbruke uten dårlig samvittighet?»

Elevene har brukt ni uker på å finne ulike forbruksvarer som de har funnet livsløpet til. Fra hvor råvarene kommer fra, via produksjon, distribusjon og forbruk. På den måten skulle elevene finne ut om varene var bærekraftige.

Bildeserie

Tverrfaglig prosjektarbeid ved Ski vgs

– Dette er et tverrfaglig prosjekt hvor vi har samlet fem fag. Dette er helt nytt for den videregående skolen, men vi ser at dette er noe elevene liker, sier lærer Snorre Nordal.

Stands og jury

I vestibylen på Ski videregående skole har de ulike gruppene satt opp stands. Noen har valgt seg ut UGG. Andre iPhone, sjokolade, tannkrem og ytterjakker.

Det er mye å velge mellom for juryen som skal kåre tre kategorivinnere. Kategoriene var Handlekraftsprisen, Fagprisen og Kreativitetsprisen. Det var også en fjerde kategori. Der var det elevene selv som skulle velge en vinner.

Juryen besto av rektor ved NMBU Mari Sundli Tveit, stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson, Petter Sortland fra Ungt Entreprenørskap, rektor ved Ski vgs. Sir Gulseth og generalsekretær i FN-sambandet Anne Cath da Silva.

iPhone

Er det bærekraftig å bytte mobiltelefon så fort det kommer en ny versjon?

Det ville Lily Morgen, Edona Dreshaj, Sobki Shackyan og Nicoline Sæther finne ut av.

Rektor ved NMBU Mari Sundli Tveit er imponert over arbeidet som iPhone-gruppa har gjort.

– Dette er virkelig imponerende. De har en fantastisk presentasjon, var hennes konklusjon.

De fire elevene har jobbet med å finne ut hvilke råvarer det er behov for å lage en smarttelefon, hvordan dette blir utvunnet, transport, produksjon og distribusjon.

Kobolt er en av råvarene som blir brukt i en smarttelefon. Kobolt blir utvunnet i Kongo hvor korrupsjon og barnearbeid er svært utbredt.

– Jeg er en barnearbeider fra Kongo som går ned i gruvene for å utvinne kobolt. Jeg får ikke gå på skolen, fordi det er behov for kobolt, forteller Edona Dreshaj.

Kobolten blir så fraktet til Kina. Sobki Shackyan er en kinesisk arbeider.

– Jeg tjener ti kroner timen for å sette sammen en iPhone. Jeg jobber 12 timer om dagen, og hvis jeg skal spise må jeg kjøpe mat til 4 kroner. Det er nesten halvparten av det jeg tjener i timen, forteller Sobki.

Konklusjon

De fire elevene er i hvert fall enige om én ting etter at de har fullført prosjektet.

– Nå bytter vi ofte telefon. For mange er det viktig å bytte med én gang det kommer en ny versjon. Ved å velge å beholde telefonene til den går i stykker, blir det færre telefoner i omløp. I dag er det 1,2 milliarder iPhone i verden. Det er også viktig å levere inn brukte telefoner til resirkulering, sier Lily Morgen.

– Hvordan kan dere endre produksjonen til iPhone? spør rektor Siri Gulseth.

– Det går an å presse Apple til å endre hvor de henter ut råvarene, mener gruppen.

Gruppen har også funnet et alternativ til iPhone.

– Fairphone er en bærekraftig telefon. De som produserer den, har kontrollert hvor de henter råvarene sine. Men vi ser at det er vanskelig for folk å bytte. Men det er til syvende og sist vi forbrukere som har makten, sier Nicoline.

Selv innrømmer de at de er blitt mer bevisste på nesten alt av produksjon.

– Verden er veldig urettferdig. Det finnes fortsatt slaveri. Jeg vil i hvert fall passe på hva jeg kjøper senere, sier Lily.

Kul læring

Elevene er enige om at slike prosjekter er en fin måte å lære på.

– Dette har vært kjempekult, selv om det har vært mye jobb. Og ikke minst har det vært variert læring, sier Lily.

Skolen har også invitert gjesteforelesere til undervisningen, slik at elevene skal få førstehånds informasjon.

Vinnerne var som følger:

Handlekraftsprisen: Solidox-gruppa

Fagprisen: Svea-jakke-gruppa

Kreativitetsprisen: Iphone-gruppa

Elevenes favoritt: Cola-gruppa