Gå til sidens hovedinnhold

Vil fjerne eksamen fra timeplanen

– Et urettferdig system som må byttes ut

Artikkelen er over 5 år gammel

Sosialistisk ungdom mener dagens eksamen er ut. De vil heller ha mappevurdering inn i skolen.

SKI: Leder av Sosialistisk ungdom, Nicholas Wilkinson og kommunestyrerepresentant Synnøve Snyen (SV) fra Oppegård, vil ha bort den tradisjonelle eksamensformen.

– I dag får fem timer i en svett gymsal avgjøre om du kommer inn på drømmestudiet eller ikke. Fem timer viser ikke hva du faktisk kan. Eksamen er urettferdig og må byttes ut, mener Wilkinson.

– Det er ikke nødvendigvis den som jobber mest, som kommer best ut på en eksamen. I tillegg er eksamen i dag rene lotteriet for elevene, sier Snyen.

LES OGSÅ: MDG stenger oljekrana i årets Skirevy

Hun mener eksamen er et lotteri der tilfeldige deler av pensum kommer opp. Kommer du i tillegg opp i et fag du er svak i, kan det være nok til å velte dine videre planer for studier.

Skriftlig og muntlig eksamen varer i henholdsvis fem timer og 20 minutter i dag.

Mappeevaluering er en vurderingsform som går ut på at elevens arbeid i løpet av året arkiveres og at en ekstern sensor setter karakter ved skoleårets slutt.

På Ski videregående synes elevene forlaget høres spennende ut når det blir presentert fra politikerne.

Men først treffer vi på lærer Hans Olav Hedin. Han fnyser av forslaget.

– Det er jo på den måten vi setter standpunktkarakter i dag. Karakteren vil dermed bli lik, selv om den settes av en ekstern sensor. Og han fortsetter:

– Eneste grunn til at elevene støtter forslaget, er i så fall for  å slippe å lese til eksamen, mener han.

Elev Benjamin Hannevik synes derimot det høres ut som en god idé.

– Jeg synes forslaget høres smart og rettferdig ut.

– Hva om du har hatt en dårlig start på året? Vil det bli vektlagt like mye som resten av året, undrer Pernille Markholm.

Hannevik mener de yngre lærerne vil være mer åpne for en prøveordning, enn hva tilfelle vil være for den eldre garde, og sikter til Hedins mening om forslaget.

Kommentarer til denne saken