Festaften med Thingnæs

MANGESIDIG: Frode Thingnæs startet som jazzmusiker, men har i ettertid satt tydelige spor innenfor en rekke genre i norsk musikkliv som komponist, arrangør, dirigent og utøver på trombone. 
 Alle foto: Bjørn V. Sandness

MANGESIDIG: Frode Thingnæs startet som jazzmusiker, men har i ettertid satt tydelige spor innenfor en rekke genre i norsk musikkliv som komponist, arrangør, dirigent og utøver på trombone. Alle foto: Bjørn V. Sandness

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

K– Et ærefullt og hyggelig initiativ, sier Frode Thingnæs (67) om søndagens musikalske festaften i Rådhusteatret i Ski. Til gjengjeld lover han en kveld med "halvmimring".

DEL

SKI: – Initiativtagerne ville at konserten skulle bestå av bare musikk jeg hadde laget. Men jeg må jo tenke på publikum, så konserttittelen er endret til "Og musikken var ved Frode Thingnæs", smiler musikeren, komponisten, arrangøren og dirigenten med tilhold i Ski de siste 30 årene.

Gjenkjennelighet.

– Konserten vil derfor også inneholde min versjon av andres musikk. Gjenkjennelighet, også når det gjelder musikk, er jo en av de gledene man bærer med seg fra unge år til alderdommen. Og det skal det bli mye av, lover han.
Søndag trår det lokale musikklivet i Ski, foruten noen importerte musikere, til med en konsert til ære for det musikalske fyrtårnet som har preget norsk musikkliv siden han ble yrkesmusiker i 1960.
– Jeg er veldig glad for at så mange musikervenner vil bidra på konserten.

Et bredt utvalg.

– Jeg har ikke bare jobbet med korps og storband. Det er blitt så mange besetninger opp gjennom årene, så det litt vanskelig å si at konserten blir et gjennomsnitt av all den musikken jeg har laget. Det er riktigere å kalle det et musikalsk utvalg.
Listen over konserter, oppdrag, samarbeidspartnere, bestillingsverk, priser og utmerkelser han har mottatt kan ta pusten fra de fleste. Inkludert Kongens fortjenstmedalje i gull. Thingnæs har også gjort mer enn 1000 grammofonarrangementer (!) gjennom tidene.

En historie å fortelle.

– Er det noe du ikke har vært borti når det gjelder musikk?
– Jeg har aldri vært med å spille country & western. Et av jazzens store navn, Charlie Parker, lyttet til c & w, noe hans samtidige ikke kunne forstå. "They allways have a story to tell", sa Parker. Og nettopp det er viktig: at du har en historie å fortelle gjennom musikken.
– Mange forbinder deg først og fremst med jazz?
– Kanskje ikke så rart. Som utøvende musiker har jeg vært på jazzscenen i mange år. Det var jo der jeg startet. Men jeg har også en musikalsk karriere i Forsvaret.

Flåklypa og Pinocchio.

Under søndagens konsert vil Ski janitsjar, forsterket med noen musikere fra Kampen janitsjar, blant annet by på en marsj Thingnæs skrev da "S/S Norway" seilte inn til Oslo på begynnelsen av 80-tallet og en pasodoble fra "Flåklypa-balletten" på Den Norske Opera. Et sammensatt storband med musikere fra Siggerud storband, Ski storband og Follo Big Band, skal kompe Mari Eriksmoen og Ina Kringlebotn som vokalister.
Storbandet trår dessuten til med en medley fra familiemusikalen "Pinocchio", som ble fremført av Marianne Mørks barne- og ungdomsteater i Rådhusteatret 2006. Det blir et tablå hvor en del av skuespillerne også er med.

Internasjonal hit.

Storbandet byr dessuten på en av Thingnæs` mest kjente melodier: "Samba Loco". Den spilles over hele verden, blant annet har den vært spilt til klokken på BBC. Melodien ble i sin tid skrevet som kjenningsmelodi til et tv-program og ble en hit.
Frodes egen kvintett deltar også med følgende besetning: Pete Knutsen, Magnus Thingnæs, Edvard Askeland, Lars Erik Norum og Frode Thingnæs selv. Det blir garantert trangt på scenen når alle musikerne skal i ilden med flere kraftfulle fellesnumre. Marianne Mørk, gift med Frode Thingnæs, skal holde orden på kvelden som konferansier.

Kampegutta.

– Hva gjør musikeren og komponisten i fritiden?
– Driver med musikk, ler han. – Kampen janitsjar er hobbyen min. Da Kampegutta, som nettopp hadde mistet dirigenten, skulle markere sitt 45-års jubileum for 33 år siden, ble jeg bedt om å hjelpe til. Bare til de fant en ny dirigent. De holder på å lete ennå.

Artikkeltags