Gå til sidens hovedinnhold

Gi gågaten tilbake til de gående

Artikkelen er over 5 år gammel

Klarer vi ikke å kvitte oss med bilene i gågata, kanskje vi skal kvitte oss med gågata.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er betydningen av det ordfører Tuva Moflag sa i formannskapet forrige uke.

«Endelig», vil mange tenke. Spesielt enkelte næringsdrivende i den minst trafikkerte gaten i Ski. Men om man dropper ønsket om en gågate fordi det er vanskelig i praksis, behandler man symptomet, ikke sykdommen.

Gågaten i Ski er muligens landets mest trafikkerte, og den «bilfrie» handlegaten var sterkt uønsket av flere av de handelsdrivende. Mange bedriver i dag sivil ulydighet med betydelig bilkjøring i veien, og skoleelever har for lengst sluttet å heve et øyebrynene når de må vike for all trafikken i gågaten.

Men å gi opp ønsket om en bilfri handlegate i Ski sentrum, er for defensivt. Særlig sett i lys av retningen utbyggingen i Ski går. For den skal løsrives mer fra bilismen enn hverdagen vår er i dag. Prioriteringen av gående og syklende er overordnet når kommunen går i gang med en funksjons- og designplan for sentrum. Og føringene fra sentrale myndigheter er entydige: Det er ikke bilen som skal prioriteres i sentrum.

Å drive selvstendig butikk i gågata i Ski i dag er ikke lett, men det er ikke fordi det ikke går an å kjøre til døren. Å drive selvstendig butikk i dag er krevende – uansett hvor man er – om man ikke klarer å lokke kundene til seg med konkurransedyktige priser, eller eksepsjonell service.

Det er ikke avstanden fra bilen til butikken som er problematisk – fra P-huset på storsenteret til noen av butikkene i senteret er det lengre vei enn fra P-plassene i sentrum til gågaten. Det er ikke de gående som må ut av gågaten, men bilene.

Les også:

 

Kommentarer til denne saken