Gå til sidens hovedinnhold

Herodes fant hovedpersonen i Ski

Artikkelen er over 12 år gammel

Den kvinnelige hovedpersonen i debutromanen til Herodes Falsk er vokst opp i Ski. Og er ofte uenig med den katolske presten. Men det er i boken.

OSLO: – For en del år siden var jeg mye i Ski inntil jeg flyttet sammen med min samboer, som har spilt i Finstad skolekorps, slik hovedpersonen i krimromanen også har gjort, sier Herodes Falsk (55).

– Jeg kan derfor underskrive på at folk fra Ski er av bra kvalitet, skryter han litt uhemmet.

Når alle kjenner alle

– Det er noe fascinerende med folk som er fra mindre steder. Når de treffer hverandre ute i den store verden, så er de kjente.
– Slik er det også med romanpersonen. Uten å ønske det blir hun gjenkjent av en annen person fra Ski.
Uten grønne tights, uten grimaser og uten masete vitser, men røykfri, tennisfrisk og med hatt og mye på hjertet, snakker Herodes Falsk om sin skjønnlitterære debut: Kriminalromanen «Elsk din fiende», som er kommet ut på Aschehoug i disse dager. Miljøet er lagt til England og Norge, er nesten ikke blodig og er holdt i en engelsk krimtradisjon.

Underholdningsartist

– Den som har levd av å stå på scenen så lenge som jeg, merker fort at publikum faller av hvis jeg ikke er konsentrert og «to the point». Det finnes nemlig aldri et dårlig publikum. Noe annet humor har lært meg: Kutt og sørg for stram regi. Det gjelder også for forfattere. Hver side skal være like spennende.

Herodes Falsk regnes for å være Norges første standupkomiker. Ikke minst huskes han for Prima Vera og samarbeidet med Tom Mathisen. Han har har skrevet 421 sanger utgitt på CD, to musikaler, 25 teateroppsetninger, deltatt i 42 tv-programmer og skrevet syv tøysebøker. Krimboken er debut som «ordentlig» forfatter.

Foredragsholder

– Har du sagt farvel til scenen for å bli forfatter?
– Måten å utvikle seg på er å gjøre noe jeg ikke kan, men likevel utvikle de naturlig egenskapene jeg har. Derfor ble det en skjønnlitterær bok, som mange skryter av, ikke bare forlaget, flirer han.
– Jeg er ikke så mye på scenen lenger, men holder mange foredrag for næringslivet under temaet «Menneskets beste venn er et smil». Jeg har hatt foredrag for 30 av de 100 største bedriftene i Norge.

Kanskje en oppfølger

– Noe annet nytt jeg skal begynne med er olivenolje. Høres det ikke flott ut med «Falsk Almost Virgin Oil»...

For noen år siden kjøpte han en liten gård i fjellene høyt over Las Palmas på Gran Canaria. Da hadde han lett etter «drømmestedet» i Frankrike, Spania og Irland i ni år. Plutselig fant han det.

– Gården har masse oliven, som jeg kan høste og levere til pressing. Her sitter jeg og skriver og veksler med foredragsvirksomhet i Norge.
– Blir det flere krimbøker med den kvinnelige hovedpersonen fra Ski?
– Det skulle bare komme én bok, men det er så mange som har spurt om oppfølgeren. Kanskje det...
Sier forfatteren og løfter på hatten.

– Jeg bruker hatt på Kanariøyene. Det gir respekt hos lokalbefolkningen.