Gå til sidens hovedinnhold

Frank har familieskatter i garasjen

Artikkelen er over 6 år gammel

Frank Gjersing (72) kommer bærende på ei velfylt kasse. På toppen ligger et tykt album i grønn fløyel, som inneholder mye av norgeshistorien de siste 100 årene.

LANGHUS: En liten ryddesjau kan by på store overraskelser. Frank Gjersing flyttet inn i en enebolig i Parkveien på Langhus for 14 år siden, og mye forskjellig er med årene havnet i garasjen.

– I sommer bestemte jeg meg for å rydde, slik at jeg kunne få inn bilen, sier pensjonisten og smiler. Lite visste han om hva som var i vente.

Da moren til Frank døde, ble leiligheten tømt, og det ble ikke sett så nøye på detaljene. Nå tok Langhus-mannen seg tid til å se nærmere i album, konvolutter og poser, som lå stablet i den grønne plastkassen.

– Mor, Alida, kom fra Vestby og samlet på alt.

Frank Gjersing legger til side et bilde av unge prins Harald i militæruniform, og en samling med småbilder av kongefamilien fra samme tiden. De er blitt solgt til inntekt for Redd Barna.

Under ligger det tykke, staselige albumet. Spennen er fortsatt blank, mens den grønne fløyelen er blitt litt slitt i kantene etter mange års bruk. I lommene ligger tett i tett med prospektkort. Noen er kjøpt inn for å ha som minne. Andre har kommet i posten, gjerne helt fra Amerika.

Det norske flagget prydet kortene for å markere unionsoppløsningen fra Sverige i 1905. Det ble gitt ut egne kort da grunnloven fylte 100 år i 1914, og gamle Christiania, med sine sporvogner var et yndet motiv. Alt dette er å finne i albumet, sammen med vakre damer med blomsterkurv, norsk natur og klassikeren der budeia som rir på grisen.

Familiehistorien

I poser og konvolutter ligger brev, bilder, rasjoneringskort og handlebok, som ble brukt hos den lokale kjøpmannen.

– Bestemor skrev til mor, og her er det mange personlige opplysninger, så jeg kan lære mye om familien. På et av brevene står det at det måtte brennes etter at det var lest. Så langt jeg kan se gjelder det opplysninger om hendelser i nabolaget, sier Frank Gjersing.

Han skal sette seg i ro og mak og gå gjennom hele samlingen.

Nå lar han fingrene løpe gjennom en serie med gamle fotballbilder, julekort og hilsener fra familie i Amerika.

– Her er et brev fra litt nyere tid. Mor har fått en hilsen fra en hun kjente som studerte i Kabul i 1968. Hun skriver om selskaper og lystige påfunn, så det må ha vært helt andre tider i Afghanistans hovedstad enn det vi hører om i dag, sier Langhus-mannen.

– Hva skal du gjøre med denne samlingen?

– Jeg skal notere meg historien, og er kortene av interesse, skal jeg selge dem til samlere.

Noen andre små kuriositeter avdekkes også i fine, så album. Her er glansbilder fra Amerika, med motiv fra livet i en indianerleir, og mye annet.

Frank har ikke arvet sin mors lidenskap for å samle, men han har en svakhet.

– Jeg kjøper med meg en kniv, der jeg kommer over en.

Nå skal Forden få plass i garasjen.