Gå til sidens hovedinnhold

Lever scenedrømmen i Liverpool

Artikkelen er over 6 år gammel

Erlend Hellevik og Synne Eriksen fra Ski stortrives på Paul McCartney-skolen (LIPA) i Liverpool.

De har fulgt hverandre gjennom flere år. De har gått på skolen sammen på Finstad.

Så samme ungdomsskole og musikk, dans og drama på Ski videregående skole. I fjor gikk de på Trøndertun folkehøgskole sammen, og nå har de jammen kommet inn på LIPA samtidig. Opptaksprøvene på Trøndertun gikk strålende. De to har tre år med beinhard jobbing foran seg.
– Freshers week er akkurat blitt ferdig og vi starter med vanlige klasser nå. Hittil har vi fått et innblikk i hva skolen generelt kan tilby, og hva som venter oss de kommende tre årene. Vi har deltatt på en hel del aktiviteter både på dagtid og kveldstid hvor vi har møtt mange hyggelige folk. Det er veldig mange nordmenn på LIPA, så vi snakker nesten mer norsk enn vi snakker engelsk, men alle er veldig hyggelige og imøtekommende, både engelskmenn, nordmenn og de andre internasjonale studentene, forteller Synne Eriksen og Erlend Hellevik.

Hard jobbing

De har tre års hardt arbeid foran seg. Startfasen er i gang.
– Nordmenn tror nok at de er veldig gode i engelsk, men når man først er her så forstår man at et morsmål er og blir et morsmål. Det er en prøvelse å få med seg 100 prosent hele tiden, men ifølge andreklassingene vil vi ikke ha noen problemer på språkfronten om rundt et halvt år.
Liverpool er en by med et levende kulturliv, og det er alltid noe spennende som foregår.
Det er helt utrolig billig her sammenlignet med norske priser, så det er viktig å passe på at man ikke bruker for mye på unødvendigheter og enda mer unødvendigheter.
Ellers gleder vi oss begge to til tre år med ekstremt hardt arbeid, men også mye moro, forteller Synne Eriksen og Erlend Hellevik.

Langvarig interesse

Et lite søk i ØBs arkiv viser at begge har vært aktive på scenen gjennom flere år. Erlend spilte i Pink Floyd-oppsetningen på Ski videregående skole. Vi har sett Synne på diverse oppsetninger med både Ballettskolen i Ski og Ski videregående skole.
– Jeg liker best jazzdansen. Det er på mange måter den som er bredest også. Og så liker jeg veldig godt showdelen. Det er kanskje den veien jeg helst vil, sier Synne Eriksen.
Hun drømmer om roller i store ensembler eller danseoppsetninger. Hvorvidt det blir i Norge eller England, får tiden vise.
– Sjansene er absolutt større i England. Det er større arenaer for det der. Men jeg tror det blir tøft; det er jo ikke flust med jobber der heller, sier Synne.
Selv om hun er danser og Erlend er musiker, får studentene ved LIPA et godt innblikk i andre deler av bransjen også. Det er godt å vite mer om det å drive med performing arts.
Både teori og praktisk arbeid gir dem et unikt innblikk i flere sider av skuespill, musikk, dans og sang.

Kjeller'n-band

Som så mange andre unge musikere i Ski begynte Erlend i band på Kjeller'n da han startet på ungdomsskolen.
– Kjeller'n er et veldig godt tilbud for alle. Jeg er glad for at vi har et slikt tilbud her i byen. Jeg har mye å takke Kjeller'n for. Vi øvde og spilte konserter der. Jeg hadde kompiser som spilte. Vi delte samme interesse og tok det et steg videre. Det var på den tiden folk syntes det var komisk at det kom popband og rapband og øvde på Kjeller'n mens vi sto der med den tunge musikken vår, sier Erlend – for noen år siden kjent som bassist i Svik.
– Det går mest i tung musikk på Kjeller'n. Etter hvert ble jeg mer og mer glad i jazz, pop og annet. Det ble ikke tatt så godt imot av de andre, men da fikk jeg nye kontakter igjen, sier Erlend med et smil.

Lydteknologi er noe han som musikkstudent vil stifte mye bekjentskap med på LIPA.

Vokste som musiker

Da han begynte på musikklinjen Ski videregående skole ble det fart i sakene.
– Der var det folk som var gode, tok det kjempeseriøst og ville spille med meg. Vi lærte av hverandre. Jeg ble fort bedre og begynte å fokusere på nye ting, sier Erlend.
Som Paul McCartney selv spiller han bass. Sommerfuglene flagret i magen da vi snakket med dem før avreise.
– Jeg er ganske spent og vet ikke helt hvordan det kommer til å bli. Men jeg kjenner et par andre som begynner nå som lurer på mye av det samme, så vi kan alliere oss litt. Men jeg tror det vil gå greit, sier Erlend.
I utgangspunktet er han komfortabel med engelsk, men det blir noe annet å gjøre det 24/7.
– Jeg prøver å se på serier uten tekst og jobbe med musikk på nett på engelsk for å få inn uttrykkene, legger han til.
Selv om de to Ski-ungdommene har kommet inn på det treårige studiet, er det ingen grunn til å slappe av.
Instruktørene krever full innsats av studentene, og motivasjonen er på topp for å gjøre det bra. Hvem vet når sjefen selv kan dukke opp i auditoriet på LIPA?