SKI: De to svenske felespillerne fra Ås og Ski er, sammen med Marianne Tomasgård fra Kråkstad og Tone Holte fra Oppegård, sceneklare med «Barfotjentenes jul». En forestilling i ord, sang og feletoner.

Onsdag er det urpremière i Rådhusteatret i Ski. Torsdag er det Kolben, lørdag Galleri Texas og søndag lukket forestilling på Finstadtunet i Ski.

Skoene i skreppa

Manusforfatter Tone Holte har jaktet på barfotjentenes historie i mange år. Fattige svenske jenter som vandret over grensen til Norge på jakt etter arbeid. Skoene bar de i skreppa, for å spare dem for slitasje.

Barfotjentene kom i årene 1850 til 1910. De tok jobb i industrien eller ble tjenestejenter i Østfold, Follo eller Oslo. Tidene var bedre og jobbene flere i Norge, da som nå. Mange ble værende.

Ukjent historie

– Vi har ikke akkurat vandret barfot fra Sverige, men kjenner oss likevel igjen, sier Olhans med et smil.

Musikerne Olhans eller Holmer Mæland kom til Norge som musikkstudenter.

Barfotjentenes historie var for dem ukjent, til de fikk se Tone Holtes første stykke om temaet. At svenske rallarer tok jobb i Norge, er kjent. Jentenes arbeidsutvandring er det ikke.

Temaet fascinerte felespillerne, som sammen med Tomasgård utgjør feletrioen Kjerringrokk. Resultatet ble samarbeidet «Barfotjentenes jul».

Julestemning

I stykket møter vi fem kvinner, alle i Holtes skikkelse, basert på historiske personer.

Musikk er stor del av forestillingen, og sørger for julestemning. Kjerringrokk byr på svenske og norske julesanger i folketradisjon, fremført på fiolin og hardingfele.

Ukjente jenter

«Barfotjentenes jul» er Holtes andre teaterstykke om fattigjentene fra Sverige. Hun er også godt i gang med bok.

– Det er et tema andre ikke har brydd seg om, og det er viktig historie. Mange har svenske aner uten å vite mye om dem, sier Holte, som har snakket med mange etterkommere i Follo og Østfold.

Amundsens Betty

Noen barfotjenter skrev seg inn i historien mer enn andre. Som Betty, barnepike og husjomfru hos familien Amundsen. Hun passet Roald og hans brødre, og ble etterhvert med polfareren til Uranienborg på Svartskog. En fjelltopp i Antarktis er oppkalt etter Betty.

Sus er det også over Jomfru Anderssons historie. Glad i menn, evig ungkarskvinne og eventyrsamler P.C. Asbjørnsen store kjærlighet. Hvordan fattigjenta fra Borås endte som rik gårdeier på Nordstrand, forteller «Barfotjentenes jul» mer om.