SKI: 54,8 prosent av velgerne i søndagens rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing vil at Ski skal slå seg sammen med de andre kommunene i Follo.

ØB oppdaterer saken!

Valgdeltagelsen var på 36, 4 prosent.

Ski er foreløpig den eneste kommunen som har signalisert at de vil slå seg sammen. I Ås, Frogn og Enebakk ble det et klart nei.

Du finner den fullstendige oversikten på hjemmesidene til Ski kommune.

Utkantene vil stå alene

Resultatene fra de forskjellige kretsene viser at spesielt utkantene vil fortsette som egen kommune.

Siggerud og Kråkstad krets var imot sammenslåing. Det var også Vevelstadåsen og Finstad.

Det ble avgitt rundt 3000 stemmer på papir i stemmelokalene søndag.

Saken avgjøres i kommunestyret neste uke. Høyre er for, mens Arbeiderpartiet har signalisert at de vil følge folkets råd. Flertall i Ski hjelper lite all den tid de andre kommunene er skeptiske til sammenslåing.

I Oppegård har det ikke vært folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse som viste et knapt flertall for å fortsette som egen kommune.

Også flertall blant forhåndsstemmene

59 prosent av forhåndsstemmene i Ski viste et flertall for en ny, større Follo-kommune.

24 prosent av de stemmeberettigede hadde stemt på forhånd.

Forhåndsstemmene på papir viste et knapt flertall mot en sammenslåing, mens de elektroniske stemmene, som stengte fredag, viste et ganske klart flertall for sammenslåing – 2965 mot 1802 e-stemmer.

Ja-ordføreren: – Jevnt

Ski-ordfører Tuva Moflag (Ap) har aktivt frontet sitt synspunkt om ja til sammenslåing i Follo. Aps kommunestyregruppe kommer imidlertid til å stemme samlet i tråd med befolkningens ønske.

– Det er egentlig veldig jevnt. Det er stemt litt annerledes på nett enn papir. Det endelige resultatet blir nok enda jevnere, sa Moflag til ØB i 22-tiden. Sammen med flere andre lokalpolitikere observerte hun tellingen i kommunestyresalen.

De resterende stemmene er alle papirstemmer – som ble avgitt i valglokalene i dag.

– Jeg håper ikke på 51-49, men en klar overvekt til en av sidene, sa ordføreren.

Les flere saker om kommunereform og folkeavstemning:

Som ikke akkurat hoppet av glede over valgdeltagelsen blant de som stemte på forhånd. 24 prosent på forhåndsstemmene er i hvert fall 10–15 prosentpoeng lavere enn Moflag hadde håpet på. Målet var å komme over 50 prosent valgdeltagelse totalt.

Trenden nasjonalt har vært at ja-kommunene har hatt lav valgdeltagelse, mens det har vært motsatt i nei-kommunene.

– Det kan se ut til at den trenden er den samme her, kommenterte Ap-ordføreren i 22-tiden.

Klare flertall mot sammenslåing i andre kommuner

Stemmene fra Frogn viser et klart flertall mot sammenslåing. 70 prosent har stemt mot sammenslåing. Valgdeltagelsen var på 33 prosent.

Også i Enebakk var det et klart flertall mot sammenslåing.

Nesoddens forhåndsstemmer viser så langt et klart flertall mot sammenslåing. 26 prosent av de stemmeberettigede har avgitt sin mening. 75,8 prosent har stemt mot samemnslåing, 22,6 mot.

Kun rådgivende

Folkeavstemningene er kun rådgivende. Det vil si at det er opp til kommunestyret å vedta hvordan kommunen forholder seg til reformen. I neste omgang skal fylkesmennene komme med sine anbefalinger, før Stortinget vedtar den endelige kommunestrukturen neste år.