LANGHUS: De 28 spillerne på Langhus G97 har mye å slekte på. Men en far som er dobbel olympisk mester, en mor som er flere ganger verdensmester i håndball for Russland og en tidligere landslagskaptein i håndball spiller ingen rolle. Der er det Follo HK-spillerne som er de store idolene.
– Kom hit a Nicklas, ropte spillerne da Nicklas Knudsen meldte seg som frivillig trener på fredagens trening.

Populær

Philip Fossnes er trener for Langhus G97. Han får ikke rost Follo HK-spillerne nok.
– Nicklas er veldig populær. Men det er også Magnus og Benjamin. De stiller opp på sparket, og ser på dem fra sidelinjen før de selv begynner treningen. Og det gjør at de unge spillerne har noen å se opp til, sier Fossnes.
Han kan ikke få understreket nok hvor viktig det er med forbilder.
– Det er de som er stjernene. Ikke foreldrene til ungene, selv om de kanskje har flere medaljer enn Follo-spillerne. Med min idrettsfaglige bakgrunn, kan jeg si at uten toppen blir det ingen bredde og omvendt, sier Fossnes, og fortsetter: – Ungene får et høytidelig drag når den ene spilleren etter den andre kommer inn i hallen under treningen og ser på. Og når Nicklas og Jokke (Joachim Østerås) nærmest er ballgutter, så er det stort, sier han.

Flaggskip

Fossnes ser på Follo HK som et flaggskip på tvers av kommunegrensene.
– Follo HK skaper aktivitet hos barn, noe skole ikke lenger er like bra på. Foreldre og ledere har et stort ansvar med å holde barna i aktivitet i dag. Et flaggskip som Follo skaper aktivitet, og det er ekstra moro for oss her på Langhus at Follo HK spiller hjemmekampene i Langhushallen. Follo HK skaper også en identitet til Follo, sier han.

Glemmer dimensjonene

Fossnes innrømmer at han ikke har erfaring som politiker, men mener politikerne glemmer hvor viktig det er med aktiviteter for barn og ungdom.
– Flaggskip som Follo HK skaper aktivitet og samhørighet. Jeg tror at politikerne glemmer dimensjonene om hvor viktig det er med forbilder. Her er det helt sikkert flere fremtidige Follo-spillere, sier han og ser på 11-åringene han trener. – Tenk hvor mange som kommer til å si senere at han og han kjenner jeg, for vi gikk i samme klasse på skolen. Det er viktig det, mener Fossnes.
Han forteller videre at han kan forstå politikernes dilemma.
– Politikerne blir helt sikkert skviset. Men slik som samfunnet utvikler seg i dag med "Playstation-generasjonen" er det enda viktigere å få barn og unge til å bevege seg og komme i et godt miljø med andre.

Tidlig

Han presiserer også at det er viktig å ha mange spillere med fra tidlig alder.
– Det er slik man får frem toppene. Bare se på dette laget. Her er det 28 spillere, og vi har tre lag meldt på i seriespill. Det som også er viktig er å la hver enkelt bestemme hvor mye de vil trene. Det er viktig for å skape et godt miljø.
Å finne kompetanse innen håndball i Follo er betraktelig enklere enn i fotball, mener Fossnes.
– Jeg er både fotball- og håndballtrener. Og jeg kan si at det er betraktelig enklere å finne kompetanse innen håndball enn fotball i Follo. Og det mener jeg Fredensborg/Ski har mye av æren for, avslutter Philip Fossnes.