SKI: Det gamle ordtaket sier «Et bilde sier mer enn 1000 ord». I den første konkurransen vi kjører i gang er temaet «Bilder som historieforteller». Her handler det om å formidle noe gjennom bilder.

- Å fortelle historier med bilder kan være vanskelig. Det beste er å forenkle bildene så godt som mulig, sier fotograf og general for Norsk Naturfotofestival Magnus Reneflot.

Det er mange likheter mellom det å fortelle historier med bilder og det skrevne ord. En som skriver en tekst skal ikke bruke flere ord enn det som trengs for å fortelle historiene, dette kan overføres til bilder.

-Desto flere elementer eller detaljer det er i et bilde, desto vankeligere er det å forstå. Ikke få med noe i bilde som ikke har noe med historien å gjøre. Utelat all støy i linsen, sier Reneflot.

Bilder er personlige

Alle ser bilder på forskjellige måter. Man kan se flere historier i et bilde avhengig av dine egne minner. Ingen måter er feil. Alle bilder har en form for historie, noen er veldig åpenbare, andre må man tenke seg til selv.

- Gjennkjennelse er også et veldig godt stikkord, at noen kjenner seg igjen i den hendelsen som bilde viser, sier Reneflot.

Bilder er ofte veldig personlige og det kan være vanskelig å forstå hva fotografen vil fortelle, fordi vi ikke var tilstede i hendelsen på samme måte som fotografen.

- Et lite tips for å få alle til å fortså hva du vil fortelle, er å lage en liten bildeserie på opptil fire bilder, sier Reneflot.

Bilder kan fort miste historien om man bare er opptatt av kvalitet, det er fort gjort å miste øyeblikket om man tenker for mye. Ta bildet sånn som du ser det, akkurat når du ser det. Forskjellige vinkler kan man heller prøve ut etterpå.

Fang øyeblikket

Lars G. T. Andresen er en entusiastisk hobbyfotograf fra Ski, som knipser mange bilder på sin instagramkonto (@oyeblikkets_stillhet). Han forteller at han sammenligner det å trykke på utløseren på kameraet med det å trykke på pauseknappen på lydanlegget, og at man i tillegg til å fremtvinge stillheten fanger øyeblikket.

- Prøv å fortell en historie ved å gi bildet en tittel, og gjerne gjør det ved bruk av en serie bilder, sier Andresen.

Hans motto er: «Det er alltid øyeblikkene som gir bra bilder. Det som er vanskelig er å fange dem. Hvis alle liker dem, har jeg mislyktes»

- Hvis alle liker bildet umiddelbart har du mislyktes. Hvis de gidder å se på det mer enn i et par sekunder har du vunnet, sier Andresen.

Gå nærmere

Om du tror du er nærme nok et motiv, gå enda nærmere. Husk at det er opplevelsen din rundt bildet som er viktig. Det skal i bunn og grunn være gøy å ta bilder. Kameraet er bare et verktøy. Man må alltid observere og bruke motivene man har rundt seg, sier Magnus Reneflot.

For å delta i konkurransen må du legge ut et bilde innenfor temaet «bilder som historieforteller» på Instagram. Husk å hashtagge med #folloliv og #norsknaturfotofestival. Det trekkes en vinner i hvert tema som får bilde sitt utstilt under festivalen, du vil også bli belønnet med premier fra Japan Photo. Det vil også være en hovedvinner som velges fra temavinnerne.