Morgenrushet gikk bedre enn forventet - ettermiddagen kan bli tøffere

Ski stasjon: Lise Svartsund har forståelse for at Charlotte Holter og Arvid Herland er i streik. FOTO: Bjørn Sandness

Ski stasjon: Lise Svartsund har forståelse for at Charlotte Holter og Arvid Herland er i streik. FOTO: Bjørn Sandness Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Dette kan bli en langvarig streik, det må de reisende forberede seg på. Vi firer ikke på kravene, poengterer streikevaktene på Ski stasjon.

DEL

SKI: Dagen morgenrushet på Ski stasjon har stort sett gått greit. Ettermiddagsrushet kan derimot bli en tøffere kneik. Her er mange tog i retning Ski innstilt. Mellom klokken 15.00 og 18.05 er hele fem av tolv lokaltog innstilt, så da sier det seg selv at det kommer til å bli trangt om plassen.

Lise Svartsund følte seg heldig i morgenrushet. Ifølge NSB-appen var ingen av hennes tog innstilt.

- Det kom litt brått på. Jeg hadde registrert at det var fare for streik, før jeg gikk til sengs, at den var et faktum da jeg sto opp, kom litt brått på, innrømmer hun.

Svartsund er glad for at det ser ut til at hun også skal komme seg hjemover med tog, men frykter trengsel.

Møter forståelse

- Jeg tipper det blir en trang opplevelse, om jeg i det hele tatt kommer med.

Hun har full forståelse for at lokførerne streiker, selv om hun ikke har rukket å sette seg så mye inn i konflikten.

- Jeg har alltid forståelse får lovlige streike, sier hun før hun må hoppe på det halvfulle togsettet til Oslo.

Lokførernes streikevakter innrømmer at det har vært enkelte opphetede diskusjoner med passasjerer, men mener de stort sett møter forståelse for sine krav.

Jeg vil si vi har møtt mye forståelse, men noen diskusjoner har det naturlig nok vært, sier Arvid Herland.

Herland har egentlig gått av som pensjonist, men ble oppringt med spørsmål om streikevakt.

- Viktige krav som ikke kan fires på

- Det synes jeg var hyggelig, så jeg var lett å be, smiler han. Og legger til: Viktig sak, er det også.

Et av kravene det kjempes for, er at det fortsatt skal være lokføreren som foretar den sikkerhetsmessige vurderingen av toget før avgang.

- Lokemotivførerens ansvar tas ikke på alvor. Sikkerhet er ikke noe vi firer på. Mange av de reisende har allerede fått med seg hovedrammene for streik, nemlig sikkerhet og ikke lønn, om noen skulle tro det, fastslår streikevakt, Charlotte Holter.

Bakgrunn

71 medlemmer, 29 av dem i Ski,  i Norsk Lokomotivmannsforbund er i streik.

Lokførerne frykter togselskapene vil redusere kravene til fagkompetanse for å spare penger.

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund

NLF krever også at lokførerne fortsatt skal tilbys 100 prosent stillinger, innflytelse ved bruk av delte dagsverk og at de daglige sikkerhetskontrollene av togene skal utføres av lokomotivførere.

- Lokførerens fagkunnskap er kundenes sikkerhet, mener forbundet.

Disse kravene vil ikke NSB og CargoNet imøtekomme. Derfor er det brudd, mekling og fare for streik i årets tariffoppgjør, skriver Norsk Lokomotivmannsforbund på sin hjemmeside.

NSB varsler at det ikke vil bli satt inn buss for tog. Det ville vært streikebryteri.

Flytoget blir ikke berørt av streiken.

Av de totalt 71 lokførerne som det er varslet plassoppsigelse for, jobber 58 i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det er nemlig lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst blir rammet av streiken. Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet. I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut en lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier til NTB at informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren.

Artikkeltags