Slik blir ditt nye politidistrikt

NYTT HOVEDSETE: Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt har klare meninger om hvor et eventuelt nytt hovedsete bør ligge. ARKIVFOTO

NYTT HOVEDSETE: Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt har klare meninger om hvor et eventuelt nytt hovedsete bør ligge. ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

FOLLO: Med statsminister Erna Solberg i spissen, supplert av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og justispolitisk talskvinne Iselin Nybø (V), ble det tirsdag klart at det blir en massiv reduksjon i antallet politidistrikt. Dette skriver Fredrikstad Blad.

Det er nå bekreftet at de ønsker å kutte ned i antall politidistrikt fra 27 til tolv. Dette betyr at 15 politimestere i like mange politidistrikter blir nødt til å gå.

Øst politidistrikt

Det er cirka 15.000 politifolk i Norge i dag. Nå skal hundrevis av de tjenestemenn som i dag sitter på kontor frigjøres og sendes ut på gaten, blant annet i form av «rullende politikontor».

Det ble i kveld offentliggjort at Follo politidistrikt skal gå inn i et nytt distrikt sammen med Romerike og Østfold som skal hete Øst politidistrikt. Dette meldte ØB.no også mandag.

– Politidistriktene leverer i dag veldig ulike tjenester. Derfor er det viktig å tenke annerledes fremover, sa justisminister Anders Anundsen på pressekonferansen tirsdag kveld.

Han fremhevet to hovedpoenger med reformen: Mer politi der folk er, og mer robuste fagmiljøer i større enheter.

Dersom alt går etter planen for det borgerlige flertallet, skal Stortinget behandle reformen ferdig før sommeren. Det betyr at den nye politireformen kan tre i kraft allerede 1. januar 2016.

LES OGSÅ:

Usikkerhet om ny politimester

I dag er både Bjørn Vandvik, politimester i Romerike politidistrikt, og Jon Steven Hasseldal, politimester i Østfold politidistrikt, konstituerte som politimestre ut 2015. Dette skriver politiforum på sine nettsider.

Videre skriver bladet at det også er usikkert hvor hovedsetet i Øst politidistrikt kommer til å ligge. Både Lillestrøm og Sarpsborg gjerne vil ha politimesteren til sin by.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt har imidlertid erfaring med reformer etter å ha loset Follo politidistrikt gjennom sentraliseringsreformen i 2010 - 2011. Han er også ansatt på åremål til 2019.

Politiforum trekker frem Olafsen som mulig ny politimester i Follo.

Tatt hensyn til flere av innspillene

Olafsen forteller at det virker som regjeringen har tatt hensyn til mange av de innspillene Follo har kommet med tidligere.

Tidligere har politimesteren uttalt at han ønsker en sammenslåing med Oslo politidistrikt.

– Vi har sagt det Follo har ment, og har ikke noe behov for å drive omkamp.

– Krever en god del

– Det krever en god del for å implementere en ny reform, og da for å komme fra et nivå til et annet.

Olafsen tror en politireform vil kreve en del bevilgninger for å finansiere selve omstillingen.

Om hvem som kommer til å bli ny politimester det et nytt distrikt, ønsker ikke Olafsen å spekulere i.

– Jeg regner med at den stillingen blir utlyst ganske snart.

Håper på hovedsete i Ski

På spørsmål om hvor politimesteren tror det nye hovedsetet til Øst politidistrikt kommer til å havne, svarer Olafsen raskt.

– Det er ikke vanskelig å regne seg frem til hva som er det mest sentrale. Ski ligger midt imellom, og det er en fordel at de ansatte, kommune og publikum har lettest tilgang på politimesteren, men dette skal vurderes ut ifra et faglig grunnlag.

Han tror at dersom hovedsetet blir liggende i Sarpsborg vil det ta lang tid for de fra Romerike å komme seg dit, og omvendt om det blir liggende i Lillestrøm.

Dersom sammenslåingen går igjennom stortinget, kan Follo-folket vente seg kun en operasjonssentral.

– Det er meningen å flytte innsats fra administrasjon over til politioperativ virksomhet.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her!

Artikkeltags