Hjelpeverge tappet klientkonto for 326.000 kroner

IKKE TRODD: I retten forklarte den tidligere hjelpevergen at pengene ble overført til henne for at hun skulle gi dem tilbake som kontanter til den lettere psykisk utviklingshemmede kvinnen. Alle andre kunne fortelle at den unge kvinnen ikke brukte kontanter, men betalte alt med bankkort.

IKKE TRODD: I retten forklarte den tidligere hjelpevergen at pengene ble overført til henne for at hun skulle gi dem tilbake som kontanter til den lettere psykisk utviklingshemmede kvinnen. Alle andre kunne fortelle at den unge kvinnen ikke brukte kontanter, men betalte alt med bankkort.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det gikk over to år før den lettere psykisk utviklingshemmende kvinnen fortalte noen at hjelpevergen hadde presset henne til å gi fra seg 100.000 kroner av farsarven.

DEL

SKI: Den lettere psykisk utviklingshemmede kvinne fra Follo var 18 år gammel da hun fikk oppnevnt en godt voksen kvinne som sin hjelpeverge. Etter noen år ble det til stadighet overført penger fra den unge kvinnens konto og over til hjelpevergen.

Overformynderiet reagerte ved å sende et brev til hjelpevergen der hun ble konfrontert med at hun gjennom sitt vergemål disponerte kontoer med betydelige verdier. De foreslo at disse midlene, med unntak av 50.000 kroner som ble ansett som tilstrekkelig til hjelpevergens disposisjon, ble overført til Overformynderiets tilsyn.

Ikke lenge etter fikk Overformynderiet et brev fra den unge, utviklingshemmede kvinnen der hun skrev at hun ikke lenger ønsket å være underlagt deres kontroll. Dermed ble også vergemålet opphevet uten at noen i den unge kvinnens familie ble informert.

Tok ut 100.000 kroner

Den tidligere hjelpevergen hadde fortsatt tilgang til kontoene hennes, og uttakene og overføringene til henne fortsatte. Ved ett tilfelle var den psykisk utviklingshemmede kvinnen i banken og tok ut 100.000 kroner som hun ga videre til sin tidligere hjelpeverge. I banken fortalte hun at pengene skulle brukes til oppussing av leiligheten, men det var hun instruert til å si av den tidligere hjelpevergen.

Det gikk lang tid før den unge kvinnen fortalte noen om dette, og det var støttekontakten hun åpnet seg for. Hun oppfordret den unge kvinnen til å fortelle det videre til sin bror, som begynte å nøste opp i pengebruken og gikk til politiet med det han fant.

– Ikke gjort noe galt

I Follo tingrett forklarte den tidligere hjelpevergen at hun ikke hadde gjort noe galt. Hun tok ut penger for å ha kontanter å gi til den unge kvinnen, som hun hadde kjent siden hun ble født og tenkte på som en datter. Det var dessuten for å dekke egne utgifter samt at den unge kvinne ville gi henne gaver. Det var den psykisk utviklingshemmede kvinnen som ville gi henne en del av farsarven sin.

Vitneforklaringen fra den unge kvinnens bror, støttekontakt og slektninger gjorde at retten ser helt bort fra denne forklaringen. Den tidligere hjelpevergen er nå dømt til fengsel i seks måneder samt til å betale tilbake 282.600 kroner til den unge kvinnen. Totalt var underslaget på 326.000 kroner, men 50.000 kroner er allerede tilbakeført. 90 dager av fengselsstraffen er gjort betinget med en prøvetid på to år fordi politiet i Follo brukte så lang tid på å etterforske saken før den kom opp til doms.

I retten ble dommeravhør av den unge kvinnen avspilt. Her forteller hun hvordan den tidligere hjelpevergen tigget penger av henne og presset henne til å skrive under på brevet til Overformynderiet.

Artikkeltags