Henlegger sak om Ski-mann som skal ha sultet i hjel på Ahus

74-åringen, som døde på grunn av det Fylkeslegen kaller systemsvikt over tid, bodde sine siste dager på Langhus Bo- og servicesenter.

74-åringen, som døde på grunn av det Fylkeslegen kaller systemsvikt over tid, bodde sine siste dager på Langhus Bo- og servicesenter. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SKI/LØRENSKOG: Politiet henlegger saken om 74-åringen som i 2013 skal ha sultet i hjel på Akershus universitetssykehus, skriver Aftenposten.

- Hvis det er slik at ingen på sykehuset skal stilles til ansvar for at min far ikke fikk det grunnleggende behovet for liv dekket, nemlig næring, hvem kan da påstå at det er trygt å havne på sykehus i Norge, sier den avdødes sønn til Aftenposten.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, mener 74-åringen døde av en systemsvikt over tid og at sykehuset har brutt kravet til forsvarlighet.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus valgte ikke å anmelde saken, men bistandsadvokaten for de pårørende, Gunn Marit Indreiten, politianmeldte sykehuset for brudd på spesialhelsetjenesteloven, helsepersonelloven og straffeloven. Hun har også påklaget henleggelsen.

Pasientskadeerstatningen har gitt de pårørende medhold i saken.

- Han døde ikke som følge av kompliserte skader eller forhold, han døde fordi ulike sykepleiere og ansvarlig lege overså behovet for næring så lenge at det var for sent. Hvis ikke det skal gi konsekvenser for Akershus universitetssykehus, så er det jo fritt frem for at sykepleiere og leger som forårsaker død på sin jobb slipper å stå til ansvar, sier sønnen.

Beklager tidsbruken

I henleggelsesbrevet beklager politiadvokat Line Thorsberg i Øst politidistrikt på det sterkeste at saken har tatt lang tid.

«Det er foretatt en grundig vurdering av saken, og politiet har kommet til at det ikke skal igangsettes  etterforskning i saken og at saken avgjøres som «avgjort utenfor straffesak…» Det er lagt vekt på Fylkesmannens brev, og det er også foretatt en selvstendig vurdering uten at dette har ført til en annen konklusjon enn den Fylkesmannen har kommet til.»

Fagdirektør ved Ahus, Pål Wiik, sier til Aftenposten at henleggelsen tas til etterretning:

- Dette er en tragisk sak. Det er snart tre år siden pasienten var innlagt på Ahus. At saken nå er henlagt tar vi til etterretning.

Artikkeltags